Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Истиче рок: Да ли ће Србија реаговати после протестне ноте Хрватске

© Fotolia / XyКњиге и уџбеници
Књиге и уџбеници - Sputnik Србија, 1920, 06.11.2021
Пратите нас
У понедељак истиче рок који је заштитник грађана Зоран Пашалић дао Министарству просвете и Заводу за унапређење образовања и васпитања Србије да се изјасне о хрватском језику у уџбенику за осми разред основне школе.
Пашалић је покренуо поступак контроле правилности и законитости рада против ове две институције, по притужби Националног савета хрватске мањине у Србији због дискриминације и негирања хрватског језика, преносе Новости.
У притужби, хрватска мањина је навела да је Одбор за стандардизацију српског језика на захтев Завода донео став према којем у јужнословенске језике треба навести српски, бугарски, македонски и словеначки језик и према којем Хрвати спадају међу народе који се користе српским језиком, али га називају хрватским.
Наводи се и да у уџбеницима српског језика за осми разред основне школе, који су објављени, стоји оваква дефиниција.
Истовремено, након што је заштитник грађана покренуо овај поступак, директор Завода за унапређивање образовања и васпитања Златко Грушановић обратио се Одбору за стандардизацију српског језика да појасни свој ранији став, који је и донет на молбу Завода да Одбор „помогне и да стручно мишљење у вези са питањем дефинисања јужнословенских језика у уџбеницима за српски језик и књижевност“.
Одбор је тада у одговору навео да међу јужнословенске језике треба уврстити српски, бугарски, македонски и словеначки, те да Хрвати српски језик називају хрватским. Тај став је уграђен у уџбеник и постао је споран за званични Загреб, али и за хрватску националну мањину.
Српски лингвисти заступају став да је неопходно разликовати лингвистичке и политичке језике и подсећају да и страни научници говоре да између Бугарске и Словеније постоје један лингвистички и више политичких језика. Истичу и да су најпознатији хрватски лингвисти пре 100 година истицали да Хрвати говоре језиком Вука и Даничића, те да је Хрватски сабор 1890. године донео одлуку да се озваничи вуковски тип књижевног језика.
Хрватска застава - Sputnik Србија, 1920, 06.10.2021
РЕГИОН
Хрватска упутила протестну ноту Србији: „Срамотно понашање српских власти“
Град Загреб - Sputnik Србија, 1920, 06.10.2021
РЕГИОН
Хрвати бесни на Београд: Огласио се и хрватски институт за језик
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала