00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
ОРБИТА КУЛТУРЕ
10:00
120 мин
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
16:30
30 мин
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
21:00
30 мин
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
07:00
30 мин
ОРБИТА КУЛТУРЕ
16:00
120 мин
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
21:30
30 мин
ЈучеДанас
На програму
Реемитери
Студио Б99,1 MHz, 100,8 MHz и 105,4 MHz
Радио Новости104,7 MHz FM
Остали реемитери
 - Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Популарни заслађивачи могу бити опасни: Откривене најбезбедније замене за шећер

CC BY 2.0 / Flickr/david pacey / Sugar cubesКоцке шећера
Коцке шећера - Sputnik Србија, 1920, 06.11.2021
Пратите нас
Прекомерна конзумација шећера изузетно је штетна по здравље због чега многи размишљају о коришћењу замене за тај производ. Руски ендокринолог Зухра Павлова објаснила је која замена за шећер је најздравија.
„Када је реч о заслађивачима, издвајам три најбезбеднија и најефикаснија. Од природних то су еритрол и стевија, а од синтетичких – сукралоза“, изјавила је лекарка за радио Спутњик.
Она је објаснила да је стевија 300 пута слађа од шећера, због чега су сасвим довољне две капи за чашу воде или шољу кафе. То је довољно слатко, није калорично и не утиче на метаболизам угљених хидрата, објаснила је Павлова.
© Фото : PixabayКафа
Кафа - Sputnik Србија, 1920, 28.10.2021
Кафа
Сукралоза се показала безбедном – након бројних испитивања дозволили су конзумацију и трудницама и бебама, каже ендокринолог.
Што се тиче стевије, то је заслађивач који се производи од истоимене биљке. Често има помало горак укус, подсећа она.
„Посебно узимајући у обзир те тврдње, направљена је стевија која се зове стевиозитис. Иако назив подсећа на неку врсту хемије, није тако, само је горак укус уклоњен“, објаснила је Павлова.
Еритритол је шећерни алкохол и у природи се налази у дињама, грожђу, соја сосу, крушкама.

Треба напоменути да вештачки заслађивачи могу да претворе нормалне цревне бактерије у патогене, што, са своје стране, може довести до здравствених проблема.

Британски истраживачи са Универзитета Англиа Раскин раније су објавили рад у којем се испитују ефекти најпознатијих замена за шећер – сахарина, сукралозе и аспартама, на две врсте цревних бактерија: ешерихију коли (Escherichia coli) и ентерококе (E. Faecalis).
Испоставило се да под утицајем заслађивача цревне бактерије постају патогене и могу да закаче, нападну и убију Caco-2 ћелије, односно епителне ћелије које облажу цревни зид, повећавајући стварање биофилма.
На тај начин, услед разарања цревне слузнице, ешерихија коли може да уђе у крвоток, што изазива фаталне поремећаје у телу, објаснили су истраживачи.
Након тога, услед оштећења, може да се развије сепса, што би могло да доведе до смрти.
Здрава храна - Sputnik Србија, 1920, 17.09.2021
ДРУШТВО
Мислили сте да ових седам намирница немају пуно шећера, али...
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала