- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

„Зауставите српске сепаратисте у БиХ“: Шмит прети, могуће и „крајње мере“

© AP Photo / Markus SchreiberВисоки представник у БиХ Кристијан Шмит
Високи представник у БиХ Кристијан Шмит - Sputnik Србија, 1920, 06.11.2021
Пратите нас
Ако мултиетничка Босна и Херцеговина скрене у дезинтеграцију, то ће неизбежно утицати на остале нерешене спорове на Западном Балкану, изјавио је немачки политичар Кристијан Шмит. Он је додао да се не сме прећи преко стварања војске Републике Српске и да је употреба овлашћења високог представника у БиХ, попут смењивања званичника, крајња мера.
Шмит, такозвани високи представник у БиХ, кога не признаје Република Српска јер његов избор није прошао процедуру у УН, али и низ земаља, међу којима су Русија и Кина, упозорио је да је мировни споразум којим је завршен рат 90-их угрожен уколико „међународна заједница не предузме мере како би зауставила српске сепаратисте“.
Шмит подсећа на „потезе вођства босанских Срба који поткопавају кључне институције државе, укључујући заједничке оружане снаге и правосудна тела“.
„Немир у региону такође ће на исти или сличан начин утицати на проблем тешких односа између Србије и Косова“, рекао је Шмит.
Према његову мишљењу, „Србији би требало да буде у интересу да БиХ остане на окупу“, додавши да би нестабилност у БиХ могла утиче на настојања Србије да уђе у чланство ЕУ.
На питање постоји ли реална могућност да се БиХ распадне, Шмит одговора да нема неминовне опасности, али истиче да „уколико се деградација Дејтонског споразума настави, постоји ризик да се земља распадне“.
Шмит се и даље нада да ће „међународни притисак усмерити развој догађаја у разумноме смеру“, а оно преко чега се не би смело прећи, према његовом мишљењу, је повлачење Републике Српске из заједничких оружаних снага и стварање засебне војске унутар БиХ.
„Ако се то догоди... Тад ћемо ми, међународна заједница, морати врло, врло озбиљно размислити како даље“, рекао је Немац.
Додао је како би коришћење великих овлашћења које има високи представник у БиХ, попут смењивања званичника или наметања закона, била крајња мера, пренела је Хина.
Каква је судбина канцеларије високог представника у БиХ после резолуције Савета безбедности УН у којој се не спомиње, у Спутњиковој емисији Од четвртка до четвртка говорио је дипломата Зоран Миливојевић
Босна и Херцеговина - илустрација - Sputnik Србија, 1920, 04.11.2021
РЕГИОН
И то се десило: Бањалука срећна, Сарајево очајава — Русија и Кина одиграле кључну улогу
Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 04.11.2021
РЕГИОН
Додик: Велики елиминисали ОХР, тужићемо Шмита /видео/
Високи представник у БиХ Кристијан Шмит - Sputnik Србија, 1920, 03.11.2021
РЕГИОН
Избегнута замка Запада: Како су Русија и Кина стопирале „високог представника“ усред Њујорка
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала