- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија рекордер у извозу пољопривредних машина: И Србија на списку купаца

© Tanjug / JAROSLAV PAPЖетва пшенице
Жетва пшенице  - Sputnik Србија, 1920, 07.11.2021
Пратите нас
Извоз руске пољопривредне технике је у периоду јануар-септембар порастао за 50 одсто и износи око 230 милиона долара, надмашивши рекорд из 2020. године. Такву динамику подржава висок ниво цена пољопривредних производа и чињеница да су руски произвођачи у мањој мери од страних конкурената суочени са недостатком компоненти, наводи Комерсант.
За девет месеци 2021. године извоз руске пољопривредне технике порастао је за 50 одсто - до 230 милиона долара, израчунао је „Росспецмаш“ (Руска асоцијација произвођача специјализоване технике и опреме). Притом, темпо раста се убрзао у поређењу са првим полугодиштем када је извоз у иностранство повећан за 35 одсто, а обим извоза је у новцу премашио 2020. годину. Прошле године је извоз пољопривредне технике порастао до свог историјског максимума на 224 милиона долара.
У периоду јануар-септембар, највише је растао извоз прскалица (2,5 пута), преса (за 68 одсто), плугова (62 одсто), жетелица (59 одсто), машина за ђубрење (58 одсто), пољопривредних трактора (53 одсто), самоходних косилица (40 одсто), култиватора (31 одсто), тањирача (26 одсто) и комбајна (15 одсто).
Највећа тржишта су у земљама ЗНД-а и Европске уније, али се повећавају испоруке и у Монголију, освајају се тржишта у Скандинавији, Африци, на Блиском истоку и Бразилу, рекли су представници „Росспецмаша“.
Последњих месеци је испорука машина повећана и за тржиште Србије, где је у новцу порасла 4,6 пута, у Мађарској - 4,5 пута, у Пољској - 4,2 пута, у Монголији 2,8 пута, у Азербејџану 2,7 пута, у Словачкој 2,6 пута, у Молдавији – за 86 одсто, у Литванију – за 73 одсто, у Киргизију – за 65 одсто, у Казахстан – за 54 одсто, у Немачкој – за 36 одсто и у Чешкој за 33 одсто. Руске пољопривредне машине се продају у 34 земље.
Велики раст извоза технике је условљен високим ценама пољопривредних производа на светском тржишту, захваљујући којима аграри могу да улажу додатна средства у обнову машина, наводе у асоцијацији. Поред тога, у неким земљама је још увек одложена потражња пољопривредне технике.

„Услед различитих ограничења која су била на снази због ширења вируса корона, многе фарме се данас враћају теми модернизације пољопривредне производње, што омогућава одржавање високих стопа раста извоза пољопривредних машина из Русије“, наводе у асоцијацији.

Ако током 2020. године, због нестабилне ситуације, многе фарме нису ризиковале да инвестирају средства у нову технику, онда су ове године ти одложени захтеви представили покретач за убрзани извоз, сагласан је Дмитриј Бабински из компаније „СБС консалтинг“.
Он је приметио да се на аграрним тржиштима примећује повољнија ситуација што омогућава увећање инвестиција, између осталог и у технику.

„Наставак динамичког раста извоза услед јачања рубље говори о томе да руски пољопривредни произвођачи машина одлично раде на тржиштима за извоз и да је порасла и конкурентност домаће технике“, закључио је он.

По мишљењу „Росспецмаша“, у корист руској техници је и чињеница да њени произвођачи немају проблема са испорукама компоненти, као што имају стране компаније, због високог нивоа локализације.
У исто време, све веће цене метала изазивају забринутост. У случају да се не реши проблем раста цена метала, онда ће руским произвођачима пољопривредне технике бити тешко да одрже темпо раста производње, као и извоз технике.
Жетва на Криму - Sputnik Србија, 1920, 27.09.2021
ЕКОНОМИЈА
Русија поставила историјски рекорд у извозу житарица
Све о Русији прочитајте овде.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала