- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Закон о легалној еутаназији ступио на снагу на Новом Зеланду

CC0 / Pixabay / Пацијент у болници
Пацијент у болници - Sputnik Србија, 1920, 07.11.2021
Пратите нас
Закон о легализовању еутаназије, који се званично зове Закон о избору краја живота, ступио је на снагу на Новом Зеланду, годину дана након што је скоро две трећине грађана гласало за њега на референдуму.
На Новом Зеланду, због временске разлике, већ је по локалном времену почео понедељак, од када у тој земљи терминално болесне особе могу да затраже асистирано самоубиство, објавио је новозеландски портал „RNZ“.
Закон је предложио вођа странке АКТ Дејвид Сијмор, а његова заменица Брук ван Велден рекла је да ће захтеви бити строги.
„Задовољна сам што ће после вишедеценијског рада активиста за људска права широм Новог Зеланда, људи који ужасно пате на крају свог живота коначно имати избор, саосећање и достојанство у последњим данима живота“, навела је она.
Брук ван Велден је додала да очекује да ће на почетку мањи број људи затражити приступ асистираном самоубиству и да ће само мањи број лекара бити вољан да буде део тог процеса.
„Али, као и код свих закона, временом ће све више људи знати да је овај избор доступан и више људи ће му приступити и више лекара ће га прихватити“, рекла је Ван Велденова.
Еутаназију ће моћи да затражи свака терминално болесна особа којој је остало мање од шест месеци живота.
Лекари морају да се побрину да пацијент буде добро информисан и да су задовољени сви законски критеријуми, пренео је Танјуг.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала