- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Хладан пријем: На граници Белорусије и Пољске сазрева сукоб великих размера

© Sputnik / Инна ГришукМигранти пролазе кроз отвор у бодљикавој жици на белоруско-пољској граници
Мигранти пролазе кроз отвор у бодљикавој жици на белоруско-пољској граници - Sputnik Србија, 1920, 08.11.2021
Пратите нас
Конфликт на граници Белорусије и Пољске може се претворити у озбиљан сукоб. Пољска војска има шест сати да подигне борбену готовост, све због групе, избеглица истина, многобројне, која је дошла из Ирака у нади да ће пронаћи бољи живот у Немачкој, наводи телевизија „Звезда“.
Након што су набавили зимске капе - јер је у родном Багдаду плус 30, а на белоруском прелазу Брузги ће сутра увече бити минус два - људи са децом на леђима блокирали су пут и подигли шаторе у локалној шуми.
Белоруске власти их не ометају. Кажу, да жене и деца не представљају опасност за националну безбедност земље, а у Пољској само што не оптужују Минск да припрема провокације. Председник Анжеј Дуда сазвао је ванредни састанак, а сусрет са пољским министром одбране имао је и премијер Метеуш Моравецки.
Ситуација на граници је веома напета - избеглице покушавају да пресеку ограду, док је пољска погранична служба пуцала у ваздух и бацила сузавац.
Белорусију и Пољску повезује заједничка граница дужине више од 400 километара. На половини границе су већ почели да граде зид, висине 2,5 метра. Притом, за његову изградњу, наводно, у Бриселу нису дали ни цент. Током претходне мигрантске кризе, када су у Европу дошле избеглице из Сирије, Варшава је пружила највећи отпор да им пружи азил.
У међувремену, НАТО је већ пожурио да оптужи Минск да користи мигранте у хибридном рату. Очигледну су заборавили да је својевремено Турска претила националној безбедности ЕУ.
Још једну сличност је приметила и портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.

„Сада би пољски политичари, који куну Лукашенка и оптужују Минск за проблем са мигрантима из Ирака, требало да се сете да је Варшава активно учествовала у девастирању Ирака. Више од 2.000 пољских војника тада је упало у ту земљу са циљем да ‘успоставе демократију’. Зашто онда не прихватити данас барем исти број ‘захвалних Ирачана’ чији преци нису маштали о таквом животу, док су живели у сопственој земљи, пре него што су упали бесрамни демократизатори?“, написала је Захарова на Телеграм каналу.

Поред Пољске, и МИП Литваније је саопштио да шаље војску на граници са Белорусијом. и позива да се уведе ванредно стање. Истовремено, избеглицама из Ирака, очигледно, предстоје тешка времена - након хладног пријема Запада наступа и хладна зима.
Польская полиция и пограничники блокируют сотни мигрантов - Sputnik Србија, 1920, 08.11.2021
СВЕТ
Ври на све стране: Пољска објавила снимке избегличког кампа на граници са Белорусијом
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала