- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Српско-руска љубав

© AP Photo / John MinchilloНовак Ђоковић и Данил Медведев – УС опен
Новак Ђоковић и Данил Медведев – УС опен - Sputnik Србија, 1920, 08.11.2021
Пратите нас
Новак Ђоковић је изјавио да му је Данил Медведев тренутно највећи ривал, а чињенице то потврђују. Тај податак, међутим, не смета српском тенисеру да константно хвали и уздиже младог Руса, који љубав узвраћа истом мером.
Ретка је прилика да у професионалном спорту можемо да видимо два велика ривала са толико међусобног поштовања, али ако је то од некога очекивано, онда је то дефинитивно Новак Ђоковић.
Ђоковић је у недељу на Мастерсу у Паризу дошао до титуле управо преко Медведева, другог тенисера света који му је пре мање од два месеца нанео један од најболнијих пораза у каријери у финалу УС опена.
Ништа није спречило Новака да ни тада, па ни сада, „рецитује“ хвалоспеве на рачун 25-годишњака из Москве – за којег је и сам рекао да му је тренутно највећи ривал којег има.
„Он је тенисер који нема мане. Лако можете да се уверите у његову интелигенцију. Сигуран сам да ће бити 'број 1' једног дана и да ће то бити потпуно заслужено, јер је он предводник нове генерације“, рекао је Ђоковић.
То није био први, а неће бити ни последњи пут да Новак има само речи хвале за Медведева – човека који му угрожава рекорде, прво место на АТП ранг листи и све остало што занима једног врхунског тенисера са највишим циљевима.
О односу Србина и Руса, али пре свега о величини првонаведеног, говори и чињеница да је већину говора после Њујорка – где је плакао усред меча због великог набоја емоција – Новак посветио Данилу.
Никада није лако причати када изгубите финале Гренд слем турнира. Новаче, честитам теби и твом тиму, освојио си девети трофеј овде, укупно 18 и шта да кажем ја ту више...“, рекао је Медведев раније ове године након претрпљеног пораза у финалу Аустралијан опена.
И тада је, баш као и у Њујорку и у Паризу, Рус о Ђоковићу могао да каже само лепе ствари.
Исто је било и пред почетак Мастерса у главном граду Француске, када су њих двојица укрстили рекете и одушевили навијаче, али и цео тениски свет због готово незапамћене ситуације да два главна фаворита, уједно први и други тенисер света, тренирају пред један велики турнир из серије 1.000.
„Тренинг је био веома озбиљан. Откад сам постао Топ 10 нисам тренирао са њим. Нисам знао шта да очекујем. Нисам знао да ли је он тренирао пуно или није. Претпоставио сам да ће бити квалитетан тренинг и био сам у праву. Играли смо један сед чак два сата, било је сјајно, а онда смо причали 15, 20 минута“, открио је тада Медведев.
Када тренирате са Новаком никада не очекујете само размену удараца са једне на другу страну мреже, већ увек и нешто више. Некада то буде само пријатан, другарски разговор, али неретко и гомила савета коју морате да упијете.
И није битно ко сте – да ли Данил Медведев, тренутно други најбољи играч на планети, или Данил Медведев, надолазећи таленат који се тек пробио на АТП ранг листи.
„Имам једну малу причу, када сам тренирао први пут са Новаком, био сам на неком 500, 600. месту на АТП листи, а он је тада већ био први, освојио је Вимблдон... Рекао сам себи, добро, он вероватно неће желети да прича са мном, био је Бог за мене... Ја сам био стидљив, а он је дошао до мене и разговарао са мном као да смо пријатељи. Није се променио од тог тренутка. Хвала ти Новаче, велики си спортиста“, истакао је Медведев раније током ове године, а у сада додао:
„Обожавам да причам са њим. Мислим да могу да кажем да ми је пријатељ. Барем се надам. На њему је да каже да ли је тако...“.
Српско-руска љубав између Данила и Новака опстаје из неколико разлога. Један од њих сигурно су свима добро познати односи између српског и руског народа, а други, вероватно и онај најважнији, је карактер момака из Београда и Москве.
„Оно што волим и поштујем о Медведеву је то што је максимално предан томе да буде то што јесте. Да буде аутентичан и оригиналан. Не занима га шта други мисле, причају или очекују – он је близак свом срцу и уму и све што уради – уради у складу са својим вредностима“, огласио се Ђоковић на Твитеру недуго након меча.
Да однос Медведева и Ђоковића буде још занимљивији побринуо се и карактер који поседују.
Поред поменуте искрености и доследности, ту је и понашање – које није у складу са већином вредности које западна тениска публика жели да види.
Новак је, пре свега због ривалитета са миљеницима западне публике Федерером и Надалом, од раних дана доспео на мету људи који су имали користи у томе да Србин не буде испред Швајцарца и Надала.
Данил није имао баш такву препреку у ранијем делу каријере, али је јесте показао карактер који му није дозволио да без реакције и одговора пусти некога на себе.
Највећи показатељ тога колико зна да се носи са публиком виђен је 2019. године у Њујорку, када су га Американци толико мотивисали током турнира да је умало исти и освојио, али се Надал некако спасао у финалу.
„Глупирање“ на терену и ван њега исто су саставни део Русовог карактера, баш као и Србиновог. Један је имитирао колеге и колегинице, други је прославио освајање првог Гренд слема сезоне тако што се бацио и легао на бетон „као мртав“, јер је желео да ископира славље из популарне видео-игрице „ФИФА“.
Карактер, смисао за хумор, искреност, темперамент... Али, и сама игра. Дефанзивни стил, иако не потпуно исти, којим противника излуђујете док не направи грешку, изузетно комплетан репертоар без јасне мане у свим ударцима, одличан осећај за лоб, храброст да нешто промените у кључним тренуцима, изузетна ментална снага...
Иако је тренутно далеко у свему, ако је неко на путу да буде што сличнији Новаку и барем донекле успешан као он, а да успут остане себи доследан, својствен и јединствен – то је дефинитивно Данил Медведев.
„Када видим да људи прихватају себе таквим какви су и напорно раде да би сваким даном били све бољи, онда знам да су они спремни за велике ствари. Једва чекам да се поново сретнемо, Даниле. Знам да ми неће бити лако, али сјајно је имати те за ривала“, све је у пар реченица објаснио Ђоковић.
Хајка којој ни истина не може да стане на пут
„Мали политичар“ дочекао Ђоковића на волеј – пут ка много жешћим биткама ван терена
Федереров турнир покушава да заташка тежак инцидент између Зверева и Рускиње
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала