- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Поскупео хлеб, нова цена бурека на југу Србије

© WikipediaХлеб
Хлеб - Sputnik Србија, 1920, 08.11.2021
Пратите нас
Хлеб и остали производи од брашна у Врању, Нишу, Зрењанину, а и у осталим местима у Србији скупљи су за пет до десет динара. Ту одлуку пекари су донели у договору са снабдевачима и у складу са порастом цена сировина.
Предузеће које хлебом снабдева 60 одсто тржишта у Зрењанину, а производи и брашно, повећало је цене за 15 одсто.
"Основни разлози за поскупљење хлеба су зато што је дошло до промена на тржишту пшенице, самим тим је брашно поскупело као наша основна сировина и у складу са тим ми смо повећали цене", каже Срђан Брцански, директор маркетинга и развоја у компанији "Дон дон" у Зрењанину.
У неким већим млиновима килограм брашна продају за 20 и више динара, а у векни белог хлеба од 500 грама, има, како тврде пекари, 400 грама брашна, 150 грама воде, а остало су квасац, со и адитиви.
"Хлеб је поскупео за пет динара зато што је поскупело брашно, такође и пециво. Пециво је поскупело за десет динара, због поскупљења брашна и осталих материјала, сировина", каже Марко Стојковић, шеф производње у пекари у Врању и додаје да ће се цене зауставити на том нивоу, пише јавни сервис.
У просеку петнаест до двадесет одсто поскупели су производи од брашна. Векну хлеба уместо 40, Врањанци и Бујановчани плаћају 45 до 60 динара.
У Унији пекара у Нишу сматрају да је ово поскупљење оправдано.
"Ово је борба за опстанак индустријских пекара које производе најјефтинији хлеб. Ми се трудимо и учинићемо све да они опстану, јер нећемо имати јефтинији хлеб. У случају да струја поскупи, као што је најављено, плашим се да цена хлеба може бити чак и до седамдесет динара", каже Братислав Вукадиновић из Уније пекара у Нишу.
Линеарно за пет до двадесет динара поскупела су и пецива. Бурек сада кошта 140 динара, 20 више него пре неколико дана.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала