- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија: Могућа промена америчке нуклеарне политике

© Sputnik / Алексей КуденкоЗграда Министарства спољних послова Русије
Зграда Министарства спољних послова Русије - Sputnik Србија, 1920, 08.11.2021
Пратите нас
Русија нема разлога да верује да би Сједињене Америчке Државе могле да преиспитају своју политику и пређу на принцип прве употребе нуклеарног оружја, изјавио је заменик руског министра спољних послова Сергеј Рјабков за Спутњик.
„За сада немамо никакве информације које указују да се кренуло у том правцу. Управо је супротно“, рекао је Рјабков.
Он је напоменуо да је Москва „видела извештаје о дијалогу између савезника САД, посебно у Европи, и Вашингтона, током којег су европске земље НАТО-а, ако је веровати извештајима, инсистирале на непоколебљивости постојећих параметара америчког нуклеарног штита“.
„Сматрамо да се под непоколебљивошћу сматра и да не постоје никакве промене у доктрини“, додао је дипломата.
Истовремено је приметио да „за сада у контактима са нама и под садашњом администрацијом и, наравно, под администрацијом (Доналда) Трампа, није било ни најмањег наговештаја да је такав покрет могућ“.
„Сви сигнали које смо слушали и које акумулирамо, између осталог и проучавањем ситуације и анализирањем оног на чему морамо да радимо, пре указују на супротно – да Американци смањују праг употребе свог нуклеарног оружја, стварајући све већу неизвесност у вези са тиме под којим условима се таква опција (опција примене) може разматрати. Изражавали смо забринутост да такав приступ сам по себи дестабилизује ситуацију и слаби стратешку стабилност. Ипак, у шеми ‘супарништва великих сила’, која је уведена у време Трампа и које се и сада придржавају, нуклеарно оружје добија све већи значај и све већу улогу. То је забрињавајуће. Ако сада, како се каже, ветар тамо почне да мења правац, ситуација ће изгледати другачије“, нагласио је заменик министра.
Рјабков је додао да Русија очекује да ће на следећем састанку са САД о стратешкој стабилности чути од Вашингтона размишљања о њиховој ажурираној нуклеарној доктрини.
„Они настављају да раде на нуклеарној доктрини у њеној ажурираној верзији. Очигледно постоје нека додатна разматрања која могу да нам изнесу у том погледу када се поново сретнемо“, објаснио је он.
Раније је часопис „Фајненшел тајмс“ објавио да амерички партнери, укључујући Велику Британију, Немачку, Француску и Јапан, позивају Сједињене Америчке Државе да одустану од преласка на политику забране прве употребе нуклеарног оружја.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала