- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Лавров: Москва и Минск осуђују политизацију заштите људских права УН

© Sputnik / Сергей Гунеев / Уђи у базу фотографијаМинистар спољних послова Русије Сергеј Лавров
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 10.11.2021
Пратите нас
Москва и Минск се залажу за деполитизацију заштите људских права УН, као и искорењивање неморалне праксе изношења неоснованих оптужби на рачун одређених земаља, изјавио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров на састанку колегијума министарстава спољних послова Руске Федерације и Белорусије.
Шеф руске дипломатије је напоменуо да ће стране испитати сарадњу на међународним платформама за питања људских права уз усредсређивање на недопустивост мешања у унутрашње ствари суверених држава и политизације тог проблема.
Високо оцењујемо координацију са белоруским колегама по том питању, укључујући у УН и ОЕБС-у, навео је министар.
„Осуђујемо штанцовање политизованих резолуција земаља које немају никаве везе са стварном бригом о примени универзалних норми у области људских права“, истакао је Лавров.
С тим у вези, оценио је да „такви поступци подривају поверење према Светској организацији и озбиљно штете њеној димензији заштите људских права“.
„Такође смо уверени да злоупотреба механизама за људска права ОЕБС-а и Савета Европе умањује ефикасност ових општеевропских структура, отежава откривање њиховог уједињујућег потенцијала“, истакао је министар.

О санкцијама Запада

Лавров се осврнуо и на питање западних санкција.
„Сматрамо да те санкције могу да се примене само као крајња мера, искључиво одлуком Савета безбедности УН ради супротстављања претњама међународном свету и безбедности. С тим у вези, неприхватљиве су ситуације када се унилатералне принудне мере, које противрече међународном праву, активирају у циљу вршења притиска на владе које Западу нису по вољи“, скренуо је пажњу шеф руске дипломатије.
Према његовим речима, на дневном реду су били и заједнички напори Русије и Белорусије на интензивирању сарадње УН са ОДКБ и Заједницом независних држава (ЗНД).
„Једногласно усвајање одговарајућих резолуција током 75. заседања Генералне скупштине УН, које је омогућено захваљујући координисаном раду земаља ОДКБ и ЗНД, још једном је потврдило висок ауторитет та два регионална удружења на међународној сцени“, сматра Лавров.
Белоруски пријатељи и ја слажемо се да ОДКБ има значајан потенцијал у области очувања мира и да је стога способан да допринесе заједничким напорима за одржавање мира и безбедности уз централну координациону улогу УН, констатовао је дипломата.

О политици обуздавања Русије и Белорусије

Он је на конференцији за новинаре након састанка колегијума истакао да Русија и Белорусија имају озбиљне разлоге да верују да политика обуздавања тих двеју земаља коју спроводи НАТО одражава дугорочну стратегију Алијансе.
„Имамо озбиљне основе да верујемо да наставак политике такозваног обуздавања наших земаља, практична деловања НАТО-а на приближавању војне инфраструктуре границама Савезне државе одражавају дугорочну стратегију тог војно-политичког блока. Имамо заједничке ставове које су наши председници више пута износили у погледу тога како ћемо реаговати на такве апсолутно непријатељске поступке који крше све претходне договоре“, нагласио је руски министар.
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 08.07.2021
Лавров поручио Западу: Неће вам то проћи
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала