- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

НАСА објавила нови рок за одлазак људи на Месец

© AP Photo / UncreditedИлустрација „Спејс Икса“ приказује дизајн модула за слетање на Месец „Спаце Икс старшип“ који покушава да доведе прве НАСА астронауте на површину Месеца у оквиру програма Артемис.
Илустрација „Спејс Икса“ приказује дизајн модула за слетање на Месец „Спаце Икс старшип“ који покушава да доведе прве НАСА астронауте на површину Месеца у оквиру програма Артемис. - Sputnik Србија, 1920, 10.11.2021
Пратите нас
НАСА планира да астронауте пошаље на Месец у оквиру америчког програма "Артемис" 2025. године.
Нови рок НАСА-е представља одлагање у односу на претходни, 2024. година, који је поставила администрација бившег председника Доналда Трампа 2017. године, преноси Си-Ен-Би-Си.
Ово је у уторак саопштио шеф америчке Националне управе за аеронаутику и свемир Бил Нелсон.
"Циљ Трампове администрације за слетање људи 2024. није заснован на техничкој изводљивости", рекао је Нелсон новинарима током конференцијског позива.
Он је рекао и да ће промене које је потребно споровести довести до тога да ће мисија "Артемис-2", која ће бити мисија са људском посадом, бити одложена до 2025. године.
НАСА је 16. априла објавила да је са "Спејс Иксом" потписала уговор вредан 2,89 милијарди долара чији ће задатак бити да безбедно на површину Месеца искрца два америчка астронаута.
Мисија би до Месеца требало да понесе вишечлану посаду, а пут би требало да започну уз помоћ моћне ракете Спаце Лаунч Систем и Орион летелице која кружи око Земљиног сателита.
Мисија Артемис 1, без астронаута на лету који ће кружити око Месеца, планирано је да се покрене раније ове године, али је сада одложена за пролеће 2022.
Људи нису слетали на Месец од 1972. године и последње Аполо 17 мисије.
Срп и чекић на споменику у Москви - Sputnik Србија, 1920, 23.09.2021
РУСИЈА
Русија почела припреме за слање човека на Месец
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала