- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Скандал у Хрватској: Ухапшена „премијерова миљеница“

Пратите нас
По налогу Канцеларије европског јавног тужиоца у Загребу, полиција је данас ухапсила бившу министрицу регионалног развоја и фондова ЕУ Габријелу Жалац и директора Централне агенције за финансирање и уговарање програма и пројеката ЕУ Томислава Петрица, као и још две особе. Хрватски медији наводе да је Габријела Жалац одувек била миљеница премијера.
У саопштењу ове канцеларије се наводи да су они ухапшени у сарадњи европског јавног тужитеља и хрватским Полицијском националном канцеларијом за сузбијање корупције и организованог криминала (ПНУСКОК) и да су у току хитне доказне радње.
Они се сумњиче да су починили кривична дела у Министарству регионалнога развоја и фондова ЕУ и Централној агенцији за финансирање и уговарање програма и пројеката ЕУ (САФУ), везано за поступке јавне набаве информатичког система.
Из Дирекције полиције саопштено је да је реч о сумњивом послу израде софтвера вредног око 16,2 милиона куна (око 250 милиона динара), који је Министарство регионалног развоја и фондова Европске Уније у време док га је предводила Габријела Жалац доделило фирми Ампелос, пренела је Хина.
Хрватски премијер Андреј Пленковић изјавио је да је изненађен хапшењем Габријеле Жалац и још неколико особа.
"Знам шта сам прочитао, друго не знам ништа, презумпција невиности постоји. Циљ је борити се против корупције, али осим тога више нећу рећи ништа", рекао је Пленковић.
Додао је да је Жалац још увек чланица Председништва ХДЗ-а, а хрватски медији за бившу министарку наводе да је одувек била премијерова миљеница коју је енергично увек и од свега бранио.
На питање да ли је ХДЗ данас исти као и у време некадашњег премијера Иве Санадера, који је осуђен због више кривичних дела примања и давања мимта, те да је то рекао посланик Распудић, Пленковић каже:
"О, па то је (Зоран) Милановићев гласноговорник, био је левичар тамо у Мостару, сад глуми домољуба", рекао је Пленковић, а новинар је на то узвратио да није мислио на тог Распудића, пренео је Танјуг.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала