- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Суд одлучио да Конгрес може да истражује евиденције Беле куће, Трамп најавио жалбу

© AP Photo / J. Scott ApplewhiteКапитол хил
Капитол хил - Sputnik Србија, 1920, 10.11.2021
Пратите нас
Комитет Представничког дома САД, који истражује смртоносне јануарске нереде на Капитолу, може да приступи евиденцији Беле куће бившег председника Доналда Трампа, одлучио је савезни суд.
Амерички суд округа Колумбија одбацио је јуче аргумент Трампових адвоката да би информације о телефонским евиденцијама, дневницима посета и другим документима Беле куће требало ускратити истражном комитету, преноси Ројтерс.
„Иако су свеобухватни, ови захтеви, као и сваки од других захтева које је упутио Комитет, не прелазе његова законодавна овлашћења“, саопштио је суд у својој одлуци.
Трамп је тврдио да се материјали које је тражио комитет Представничког дома односе на правну доктрину познату као „извршна привилегија“ која штити поверљивост неких комуникација Беле куће.
Затражио је забрану којом се Национални архив, савезна агенција која чува евиденцију Беле куће, блокира у поступању по захтеву комитета за стотинама страница докумената.
Бивши председник Трамп је у обавештењу суду најавио да ће се жалити на одлуку.
Трамп је одржао запаљиви говор пре напада на Капитол 6. јануара, понављајући своје тврдње да су избори у новембру 2020. покрадени широко распрострањеним неправилностима у гласању, и позвао своје присталице да оду пред Конгрес.
Демонстранти су упали на Капитол у неуспешном покушају да спрече Конгрес да званично потврди изборну победу Џозефа Бајдена, који је преузео дужност америчког председника 20. јануара, а око 700 људи тренутно се суочава са кривичним пријавама због ових нереда.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала