- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Заједнички против спољног притиска: Русија и Белорусија договориле акције у спољној политици

© Sputnik / Илья Питалев / Уђи у базу фотографијаМинистри спољних послова Белорусије и Русије Владимир Макеј и Сергеј Лавров
Министри спољних послова Белорусије и Русије Владимир Макеј и Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 10.11.2021
Пратите нас
Министарства спољних послова Русије и Белорусије су на заједничком колегијуму у Москви усвојиле програм координисаних акција у области спољне политике за 2022-2023. годину, саопштило је белоруско Министарство спољних послова.
Након састанка којим су руководили министри спољних послова Русије и Белорусије Сергеј Лавров и Владимир Макеј усвојена је заједничка резолуција колегијума.
„Шефови делегација потписали су план консултација између министарстава спољних послова Белорусије и Русије за 2022. годину у коме су одређени кључни правци развоја сарадње министарстава две земље и координације њихових акција на међународној арени“, наводи се у саопштењу.
Такође је разговарано о билатералној сарадњи, перспективама за интеракцију у интеграционим удружењима и повећању узајамне подршке на међународним платформама.

„Посебно је указано на значај такве сарадње у контексту све већег санкционог притиска и повећања непријатељске реторике против Москве и Минска од стране група појединих земаља. У фокусу дискусије била су и питања заједничког супротстављања информационој агресији против Белорусије и Русије. Констатовано је да је неопходно консолидовано супротстављање растућем спољном притиску, покушајима политичке инструментализације глобалне миграционе кризе коју је изазвао Запад“, прецизирано је у саопштењу белоруског Министарства спољних послова.

Такође се наводи да је белоруска страна изразила захвалност руским колегама „на јасом и доследном ставу по питању незаконитог и контрапродуктивног спољног притиска на Белорусију“.
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 10.11.2021
РУСИЈА
Лавров: Надамо се да стара Европа неће себи дозволити сукоб са Москвом и Минском
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала