Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Православне владике у Немачкој позивају на вакцинацију, међу потписницима и епископ Григорије

© Flickr / Antti T. NissinenПравославни храм
Православни храм - Sputnik Србија, 1920, 12.11.2021
Пратите нас
На сајту Епархије диселдорфске и немачке објављен је Заједнички позив на вакцинацију Православне епископске конференције у Немачкој, којим се апелује на вернике да се уочи божићног поста вакцинишу како би се ширење вируса корона смањило и како би исказали чин љубави према ближњима.
Саопштење преносимо у целости:
Драга браћо и сестре у Христу,
Хришћанство се налази на путу ка прослави рођења нашега Господа и Спаситеља Исуса Христа. Божићни пост, који ускоро почиње, на ово ће нас подсетити и духовно за то припремити. То је време радосног ишчекивања које црквено доживљавамо веома интензивно, сећањем на бројне светитеље и светитељке попут Свете Катарине, Светог Николаја Мирликијског, Свете Варваре или Светога Саве, у богослужењу и заједници. Сећамо се оних мушкараца и жена који су свој живот жртвовали за Бога и ближње и тиме положили сведочанство своје делатне љубави.
Али ових дана се људи не сусрећу само на богослужењима; читав друштвени живот, поготово овде у Немачкој, подстиче нас да будемо заједно у овом мрачном делу године. Са друге стране, свакодневно растући бројеви инфицираних корона вирусом спречавају нас у томе да уживамо у оној слободи за коју смо створени: да истински творимо заједницу (koinonia).
Оно што смо доживели претходне зиме не желимо да поново искусимо ове године. Због тога треба да се придржавамо свих мера за спречавање ширења вируса и да се вакцинишемо. Вирус неће сам од себе нестати са овога света; не, морамо активно да дејствујемо против њега, свим средствима која нам стоје на располагању – а тренутно се чини да је вакцинација најбоље међу њима.
Потпуно свесни своје одговорности пред Богом и верницима, који у нас имају поверење, позивамо вас и усрдно молимо да се вакцинишете. Наш хитни позив не односи се свакако само на православне хришћанке и хришћане, већ на све људе, јер корона вирус не разликује народе и религијску припадност. Вакцинација не треба да заштити само нас, већ је она чин наше љубави према ближњима. А наша је обавеза да ову љубав према ближњима стално показујемо, верни заповести нашега Господа, који ће поново изнова бити рођен: „Љуби ближњег свог као самога себе.“ (Мк 12, 29-31)
У Нирнбергу, 11.11.2021.
Митрополија Цариградске Патријаршије за Немачку, Егзархат средњоевропски
Митрополит немачки и Егзарх средњоевропски Г. др Августин
Епископ Аристије Г. Василије
Епископ Лефке Г. Евменије
Епископ Аријанце Г. Вартоломеј
Епископ Христопоља Г. Емануил
Епископ Аргиропоља Г. Амвросије
Митрополија Антиохијске Патријаршије за Немачку и Средњу Европу
Митрополит немачки и средњоевропски Г. др Исак
Српска Православна Епархија диселдорфска и немачка
Епископ Диселдорфа и Немачке Г. др Григорије
Епископ хумски Г. др Јован
Митрополија Румунске Православне Цркве за Немачку, Средњу и Северну Европу
Митрополит немачки, средњо- и северноевропски Г. др Серафим
Епископ брашовски Г. др Софијан
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала