Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

„Три земље да раде као једна“: Састанак представника влада држава „Отвореног Балкана“

© DIMITRIJE NIKOLIC У Нишу је вечерас одржан састанак министара и представника влада три земље - Србије, Албаније и Северне Македоније, у оквиру иницијативе „Отворени Балкан“, који је отворио министар финансија Синиша Мали .
 У Нишу је вечерас одржан састанак министара и представника влада три земље - Србије, Албаније и Северне Македоније, у оквиру иницијативе „Отворени Балкан“, који је отворио министар финансија Синиша Мали . - Sputnik Србија, 1920, 12.11.2021
Пратите насTelegramOdyssey
У Нишу је вечерас одржан састанак министара и представника влада три земље – Србије, Албаније и Северне Македоније, у оквиру иницијативе „Отворени Балкан“, који је отворио министар финансија Синиша Мали, на којем је поручио да је циљ све три земље да раде као једна.
Мали је пожелео добродошлицу министрима и представницима влада Албаније и Северне Македоније који ће, као је рекао, у наредна два дана на сесији у Нишу разговарати како да се реализује иницијатива Отворени Балкан“, односно како да се уклоне баријере за бизнис и грађане.
„Сви имамо исти циљ, да повећамо економску сарадњу, не само између наше три земље, већ и свих земаља у региону. Као министар финансија могу да причам о детаљима о економском расту, стопама раста, побољшањима у економији, али сви знамо шта је наша сврха као политичара, а то је да људи у нашем региону имају бољи живот, да побољшају пословање, зараде више новца и да своје снове остваре овде“, рекао је Мали на отварању састанка министара и представника влада све три земље.
Истакао је да је циљ представника три владе да у наредна два дана разраде план како да се поправи проток робе, услуга и људи, као и да се уклони све што три економије виде као препреке за развој и напредак у раду.
Мали је поручио да постоји политичка воља да ове три земље функционишу као једна, и да буду усклађење фитосанитарне процедуре, царинске процедуре, да се олакша проток робе.
„Ми то можемо заједно и веома сам срећан што ћемо радити заједно на истом циљу, а то је да нема граница и баријера, већ да три тржишта раде као једно”, поручио је Мали.
Састанак представника влада Србије, Албаније и Северне Македоније отворен је вечерас министарским састанком, а представници влада и секторских група разговараће у Нишу у наредна два дана о радним дозволама и трговинским олакшицама који ће омогућити слободан проток робе, услуга и људи кроз ове три земље, преноси Танјуг.
Вечерашњем састанку присуствовали су министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић, министарка трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић Тепавчевић, председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж, као и министри финансија, пољопривреде и трговине из Албаније и Северне Македоније.
У наредна два дана представници шест секторских група разговараће о олакшицама за увоз, извоз и кретање робе, слободном кретању пољопривредних и прехрамбених производа, слободном кретању индустријских производа, о приступу тржишту рада, јединственом електронском идентитету за грађане Отвореног Балкана и јединственом информационом систему.
Чланови секторских група су представници надлежних институција у све три државе.
Министар Недимовић изјавио је да ће чланови његовог Министарства дати све од себе да се проблеми на граничном прелазу Прешево-Табановце што пре забораве, додајући да су спремили низ предлога које ће сутра и прекостура представити колегама из Северне Македоније и Албаније, али и да су спремни да прихвате њихове идеје.
„Од сутра идемо ка томе да на граничном прелазу више нема контроле за храну. Наиме, у последњих седам дана неколико пошиљака од меса из Северне Македоније је ушло у нашу земљу и није било ниједне контроле. Издали смо наредбу да не буде ниједне контроле. Ми смо одлучили да први искорачимо ка томе, а надамо се да и ви тако желите“, рекао је Недимовић.
Министарка Матић поручила је да је идеја „Отвореног Балкана“ најбоља идеја у региону у послендњих неколико деценија и да је вредна сваког напора како вечерас, тако и у наредном периоду.
„Сигурна сам да можемо да реализујемо иницијативу Отворени Балкан, јер смо већ толико тога урадили у оквиру ЦЕФТА. Видели смо да можемо сви да извучемо користи из овакве врсте споразума“, рекла је Матић.
Поручила је да је „Отворени Балкан“ круцијалан за мобилност грађана из све три земље.
С обзиром да је осим трговине задужена и за телекомуникацију, Матићева је поручила а је поносна што је у том сектору Западни Балкан направио јединствено тржиште и укинуо роминг.
„Врло само поносни на то и то је још један знак да је могуће да се око свега договоримо“, поручила је Матић.
Министарка Кисић Тепавчевић истакла је да је замисао иницијативе
„Отворени Балкан“ да све три земље постигну економски развој, повећању број инвестиција и радних места.
Каже да су министри рада направили Нацрт споразума о разумевања који се тиче слободног приступа тржишту рада и изразила да ће ускоро бити завршена финална верзија тог документа како би следећа година почела успешном применом јединствених радних дозвола.
„Верујем да ми то можемо“, поручила је Кисић.
Министарка финансија и економије Албаније Делина Ибрахимај изразила је наду да ће предстојећи викенд бити успешан за министарства све три владе и да ће допринети да се „Отворени Балкан што пре деси“.
„Драго ми је што смо овде захваљујући политичкој вољи наша три лидера и да дајемо нашој бизнис заједници све бенефите, а нашем региону доносимо просперитет“, рекла је Ибрахимај.
У наредна два дана, како је рекла, министри и представници секторских група радиће на организацији царинских инспекција, непапирном царињењу робе, смањењу администрације и накнада, на уједначавању економских параметара, усклађивању фитосанитарних докумената, јединственим радним дозволама.
Министарка пољопривреде Албаније Фрида Крифца истакла је да сви пољопривредници у региону желе да раде без баријера и без бирократије.
Истакла је да ће неки од предлога њеног Министарства у наредна два бити како би изгледало међусобно признавање тестова на живим животињама, производима од животиња и животињској храни, да се продужи писмо о намерама о увозу живих животиња и производима животињског порекла у све три земље, трилатерални споразум о радном времену, трилатерални уговор о уједначавању тарифа.
Заменик министра пољопривреде, шумарства и водопривреде у Северној Македонији Трајан Димковски истакао је да реализација иницијативе „Отворени Балкан“ неће бити лака, али да ће се све три владе заједно борити да она успе.
„Разговараћемо о томе како ћемо спроводити иницијативу, како да повећамо производњу и трговину између наше три земље, како да смањимо бирократске процедуре, разговараћемо док не дођу до нуле све баријере“, рекао је Димковски.
Изразио је наду да ће иницијатива донети бољу будућност економијама три земље и да ће та идеја довести и до неких нових идеја.
Конференција за новинаре Александра Вучића, Еди Раме и Николе Димитровског  - Sputnik Србија, 1920, 05.11.2021
СРБИЈА
Шта конкретно Србији доноси Отворени Балкан
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала