- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Новаков бивши „стручњак за бројеве“ предлаже револуцију

© AP Photo / Seth WenigШпански тенисер Карлос Алкарас
Шпански тенисер Карлос Алкарас - Sputnik Србија, 1920, 12.11.2021
Пратите нас
Крег О’Шенеси, бивши члан тима Новака Ђоковића који је био задужен за статистику и анализу, предложио је да се на турнирима 250 серије уведу правила која важе на Завршном турниру за млађе играче, што значи да би се сетови играли у четири добијена гема.
Завршни турнир за младу генерацију први пут је организован 2017. године и поред тога што служи млађим играчима да се прикажу на њему се испробавају правила која би потенцијално могла да се уведу и на веће турнире.
Крег О’Шенеси, познат и као Новаков „стручњак за бројеве“, дао је своје мишљење о формату овог такмичења.
Једно од стандардних правила на турниру за младу генерацију је то да се сетови играју у четири добијена гема, а уколико дође до нерешеног резултата игра се регуларан тај-брејк.
Бивши тренер Ђоковића објаснио је да би на турнирима 250 серије требало да се уведе исто правило јер је тенис атрактивнији и формат добро функционише.
„Непопуларно мишљење: Ускоро, АТП би могао да усвоји бодовање са турнира за млађе играче. После гледања осам мечева у Милану, апсолутно функционише. Нема мртвог времена у сетовима. Публика се слаже, константно велики поени, више тај-брејкова“, написао је О’Шенеси.
Поред „скраћених“ сетова постоји низ правила на овом турниру који га разликује од осталих АТП такмичења.
Ове године уведено је загревање које уместо четири траје само један минут, а играч има право на један медицински тајм-аут по мечу.
Тренерима је дозвољено да сиђу до терена и у једном тренутку посаветују играче, а пауза за тоалет је максимум три минута.
Све те иновације су осмишљене као проба и уколико се добро покажу могу да се уведе и на остала такмичења, изузев самог формата четири гема.
Завршни турнир за младе играче ове године одликују изузетно атрактивни мечеви и поени, а у главној улози је талентовани Карлос Алкарас.
Шпанац је доминантан у групи А у којој се налазе и Брендон Накашима, Холгер Руне и Хуан Мануел Серундоло.
После максималног учинка од три победе Алакарас је као најбољи из групе обезбедио полуфинале, а потези које је приређивао су нестварни.
На мечу против Накашиме враћао је готово немогуће лоптице, погледајте неке од најлепших поена:
Чудесни Шпанац постао је најмлађи тенисер који је у једној сезони остварио 30 победа још од Рафаела Надала који је тај подвиг направио 2004. године.
У другој групи младу генерацију представљају Себастијан Корда, Лоренцо Мусети, Уго Гастон и Себастијан Баес.
Корда је успео да, уз Баеса, прође у полуфинале, где је у петак увече избацио Накашиму и пласирао се у финале. Ту ће играти или са Алкарасом или са Баесом.
Овај турнир приказао је младе играче у најбољем светлу што се доказало у претходне три сезоне. Победник првог турнира био је Чунг Хјеон који је 2017. године савладао и Новака Ђоковића у осмини финала Аустралијан опена.
Након њега пехар је подигао Стефанос Циципас, а 2019. године и Јаник Синер. Оба играча данас су у самом врху, а Грк ће играти на Завршном мастерсу у Торину.
СПОРТ
Медведев се покајао – поново са Ђоковићем на терену /видео/
Новак Ђоковић - Sputnik Србија, 1920, 11.11.2021
СПОРТ
Чувени тренер открио зашто је оставио Ђоковића: Рат на Балкану, Хрват босанског порекла и захтев оца
Новак Ђоковић Данил Медведев - Sputnik Србија, 1920, 10.11.2021
СПОРТ
Руси славе Новака: „Мајстор!“


Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала