- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Какво нас време очекује до краја новембра

© Sputnik / Лола ЂорђевићЗлатне боје јесени
Златне боје јесени  - Sputnik Србија, 1920, 13.11.2021
Пратите нас
Последњих дана у Србији је претежно сунчано, а према наводима прогностичара Марка Чубрила, у наредном периоду биће хладније уз појачан ветар.
Чубрило је објавио прогнозу до краја новембра, према којој ће од недеље бити углавном суво, али мало хладније, посебно у уторак, 16. новембра, када се очекује јака кошава.
„У недељу ће ка нама мало јачати утицај циклона над Медитераном, па ће бити више облака над Јадраном, понегде над јужним, југозападним и средишњим пределима региона биће и слабе кише или пљуска“, навео је Чубрило.

Суво и хладније

Почетком следеће недеље циклон из Медитерана ће одмицати ретроградно, на запад, а ка нашим пределима ће са истока јачати поље антициклона преко којег ће нам стићи и мања количина хладнијег али сувог ваздуха.
Чубрило, иначе професор географије, напомиње да се као последица тога рачуна на суво, али мало хладније време. У кошавском подручју југоисточни ветар ће бити у појачању, па ће у уторак понегде имати ударе и до око 20м/с, посебно на југу Баната.
Дневни максимум температуре биће у мањем паду, посебно на истоку региона тако да би се око 16. новембра кретао углавном од 5 до 13 степени Целзијуса, на истоку Србије око 3, а најтоплије би било дуж обале Јадрана, понегде и до 17 степени Целзијуса.
У другом делу следеће недеље поље антициклона над истоком Европе би требало да ослаби, што би омогућило једном од циклона који ће се у серијама премештати преко северозападне Европе да пошаље ка нама хладан фронт, па би уз наоблачење у среду увече и у четвртак било пролазне кише, а уз захлађење на планинама преко 800 метара надморске висине би било и снега.
Ветар би окренуо на северозападни смер, док би дневни максимум у четвртак углавном био од 5 до 9 степени Целзијуса, што су просечне вредности за овај део године.

Нове падавине

Око 22. новембра би требало да буде променљиво облачно, понегде уз слабе падавине и температуре у оквиру просека, а потом постоји могућност за ново погоршање временских прилика.
Чубрило прогнозира да би после 24. новембра могло да дође до подизања Азорског антициклона на север што би ка нама послало влажан и хладнији ваздух из Скандинавије.
„Укратко, опција јачег захлађења уз снег и у низијама је крајем месеца и даље могућа али далеко од тога да је извесна“, написао је Чубрило на Фејсбуку и додао да би други део наредне недеље могао донети падавине.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала