- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

„Они су наоружани стратешким оружјем“: Путин о бродовима и авијацији НАТО-а у Црном мору

© AP Photo / Vadim GhirdaТурски НАТО војни брод „Тургутреис“ у Црном мору
Турски НАТО војни брод „Тургутреис“ у Црном мору - Sputnik Србија, 1920, 13.11.2021
Пратите нас
Руски председник Владимир Путин изјавио је да НАТО користи стратешку авијацију са борбеним оружјем на непланираним војним вежбама у Црном мору, те да то представља озбиљан изазов за Русију.

„Тренутно Сједињене Америчке Државе и њихови савезници из НАТО-а одржавају непланиране, наглашавам – непланиране војне вежбе у водама Црног мора. Не само да је формирана прилично моћна групација бродова, него је у те вежбе укључена и авијација, између осталог и стратешка. Ствар је у томе што су наоружани борбеним стратешким оружјем. То је озбиљан изазов за нас“, оценио је руски лидер у интервјуу за телевизију „Русија 24“.

Такође је саопштио да је руско Министарство одбране предлагало да се одрже непланиране војне вежбе у том подручју како би одговорили на акције Вашингтона. Међутим, према речима Путина, нема смисла да се погоршава ситуација, стога је руска војска „ограничена само на пратњу авиона и бродова“.

„Нека знају – ми се не опуштамо“

Упитан да прокоментарише саопштења НАТО-а да Русија наводно припрема инвазију на Украјину, Путин је рекао да „није видео те алармантне изјаве“.
Према његовим речима, Запад редовно оптужује Русију да не спроводи Минске споразуме, али када Москва постави питање партнерима из „нормандијског формата“ шта конкретно Русија не реализује, одговора нема.
Путин је још једном подсетио да Русија није страна сукоба у Донбасу.
„У Минским споразумима се нигде не наводи да је Русија страна у сукобу. Никада се са тим нисмо сложили нити ћемо“, нагласио је руски председник.
Путин је такође обратио пажњу на то да није било одговарајуће реакције на то што је Украјина употребила беспилотну летелицу „Бајрактар“ у Донбасу.
„Актуелни председник весело рапортира да користе 'Бајрактар', односно беспилотне летелице. То је авијација која је строго забрањена Минским споразумима и накнадним договорима. Али на то нико чак ни не реагује, а у Америци су то практично подржали. Европа је рекла нешто нејасно по том питању“, рекао је Путин, истакавши да званичници у Украјини отворено говоре да ће наставити са употребом авијације.

„Паралелно са тим организовали су непланиране вежбе у Црном мору. Ствара се утисак да нам једноставно не дају да се опустимо. Али нека знају да се ми и не опуштамо“, поручио је Путин.

Истовремено је додао да лидери „нормандијске четворке“ разговарају о могућности одржавања самита.
Министарство одбране Русије саопштило је раније да се на Црном мору повећавају војна дејства Сједињених Америчких Држава и њених савезника у НАТО-у. Такође је наведено да је у четвртак извиђачки авион РЦ-135 британског ратног ваздухопловства покушао да се приближи граници југозападно од Крима, због чега је у ваздух подигнут руски ловац Су-30.
Војне вежбе Украјине и земаља НАТО-а  - Sputnik Србија, 1920, 12.11.2021
РУСИЈА
Лавров: НАТО у последње време спроводи веома агресивну политику према Русији
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала