Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Завршен скуп посвећен „Отвореном Балкану“ у Нишу

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICМинистар фининасија Синиша Мали
Министар фининасија Синиша Мали - Sputnik Србија, 1920, 13.11.2021
Пратите нас
Министар финансија Синиша Мали изјавио је да је на крају дводневног скупа иницијативе „Отворени Балкан“ у Нишу, где је одржан низ састанака са министрима из влада Албаније и Северне Македоније, вечерас потписан Закључак са радних састанака, у коме су дефинисане све активности које ће се спровести до самита који се крајем децембра одржава у Тирани.
Ове активности ће, како је Мали објавио на Инстаграму, допринети олакшавању трговине, сарадњи у области безбедности хране, фитосанитарне и ветеринарске инспекције.
„Између осталог, договорено је да ће се до краја године интензивно радити на успостављању система за електронску размену свих неопходних докумената, царинских декларација, фитосанитарних и ветеринарских сертификата, као и на унапређењу већ постојећих система. Реализација ове мере ће значајно допринети мањем задржавању камиона на границама“, рекао је министар.
Додао је да је договорено и потписивање споразума којим ће се омогућити слободан приступ тржишту рада грађана три земље, тако да ће они моћи слободно да бораве и раде на територији Србије, Албаније и Северне Македоније.
Такође, договорено је да ће до краја године све три земље увести систем где ће све граничне службе радити непрекидно, навео је Мали.
„Осим тога, све три стране ће до краја године да потпишу и валидирају споразуме о признавању статуса овлашћених привредних субјеката што ће појединим компанијама у великој мери олакшати прелазак границе и донети друге бенефите“, поручио је министар финансија.
Додао је да ће бити основана и заједничка радна група која ће се бавити хармонизацијом пореске политике наше три земље.
„Задовољни смо досадашњим радом, идемо даље!“, поручио је Синиша Мали.
 У Нишу је вечерас одржан састанак министара и представника влада три земље - Србије, Албаније и Северне Македоније, у оквиру иницијативе „Отворени Балкан“, који је отворио министар финансија Синиша Мали . - Sputnik Србија, 1920, 12.11.2021
СРБИЈА
„Три земље да раде као једна“: Састанак представника влада држава „Отвореног Балкана“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала