Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Локални избори на Косову: Српска листа освојила и Клокот, Курти изгубио у Приштини и Призрену

© AP Photo / STRДруги круг локалних избора на Косову и Метохији
Други круг локалних избора на Косову и Метохији - Sputnik Србија, 1920, 14.11.2021
Пратите нас
Други круг локалних избора на Косову одржан је данас у 21 општини у којој није решен победник у првом кругу одржаном 17. октобра. Централна изборна комисија Косова је саопштила да је до 19 сати гласало 475.751 особа или 37,88 одсто уписаних у бирачке спискове.
Највећа излазност забележена је у Клокоту, већински српском месту, где је гласало 51,54 одсто бирача. То је једина општина са српским већинским становништвом где је одржан други круг. Кандидат Српске листе за градоначелника Клокота Владан Богдановић однео је убедљиву победу у другом кругу локалних избора у тој општини, наводи Косово онлајн. Према информацијама тог медија, Богдановић је освојио 1.021 глас, док је његов противкандидат из Грађанске иницијативе „Српска народна слога“ Страхиња Спасић освојио 830 гласова.

Куртију само четири општине, Српској листи десет

На овај начин је Српска листа остварила победу у свих 10 општина са српском већином.
Клокот је био и општина са највећом излазношћу на Косову на данашњим изборима, са 51,54 одсто бирача.
Странка премијера Косова Аљбина Куртија Покрет Самоопредељење имаће градоначелнике у само четири општине на Косову.
Самоопредељење је однело победу у Гњилану, Каменици, Подујеву и Штимљу, а у другом кругу локалних избора на Косову кандидати те странке поражени су у осам општина.
Куртијева странка је, према подацима на званичном сајту ЦИК, изгубила у Приштини, Призрену, Ђаковици, Качанику, Ораховцу, Витини, Косову Пољу и Обилићу.
Самоопредељење је у 12 општина, од 38 колико их је на Косову, имало кандидате у другом кругу.
У првом кругу избора Самоопредељење није добило ни у једној општини, од 17 у колико је гласања за градоначелника завршено већ 17. октобра, преноси Косово онлајн.

Резултати избора по општинама

У трци за градоначелника Приштине победио је кандидат Демократског савеза Косова Пепрерим Рама. Како је саопштио ЦИК, на основу 99 одсто пребројаних гласова, Рама је добио 40.658 или 51,07 одсто од укупног броја изашлих на изборе у Приштини.
Његов противкандидат из Самоопредељења и доскорашњи министар здравља у косовској влади Арбен Витија има 38.958 гласова, односно 48,93 одсто гласова изашлих на биралишта, преносе медији у Приштини.
Витија је признао пораз и честитао Рами, пише Коха.
Према резултатима које је за општину Призрен објавила Централна изборна комисија, на основу 100 одсто пребројаних гласова, кандидат Демократске партије Косова Шаћир Тотај води са 51,01 одсто у односу на свог противкандидата Митахера Хаскуке из Самоопредељења који има 48,99 одсто.
У Гњилану су у другом кругу избора снаге одмерили кандидат Самоопредељења Аљбан Хисени и ДСК Љутфи Хазири. Кандидат Самоопредељења води у Гњилану где је, према више од 96 одсто пребројаних гласова, њихов кандидат Албан Хисени добио 51,03 одсто гласова, а Луфти Хазири из Демократске лиге Косова 48,97 одсто гласова, пренео је Танјуг. Хазири је признао пораз, наводе медији у Приштини.
Кандидат Демократске партије Косова Ферит Идризи води у Вучитрну са 53,13 одсто освојених гласова, у односу на Џафера Тахирија из Демократског савеза Косова, који је освојио 46,87 одсто гласова и признао пораз, наводе приштински медији.
Кандидат Алијансе за будућност Косова за градоначелника Ђаковице Ардиан Ђини убедљиво је победио Мимозу Кусари-Љиља из Самоопредељења. Ђини је освојио 56,06 одсто гласова, док је Љиља имала 43,94 одсто, објавила је ЦИК.
Бурим Бериша из Демократског савеза Косова победио је у Косову Пољу свог противкандидата из редова Самоопредељења Енвера Бајчинца. Бериши је, на основу 100 одсто пребројаних гласова, прпало 66,04 одсто, а Бачинцу 33,96 одсто.
Самоопредељење је изгубило Обилић, где је њихов кандидат Халил Тачи освојио 38,59 одсто гласова, а кандидат Грађанске иницијативе за Обилић Џафер Гаши добио је 38,59 одсто гласова, на основу 100 одсто обрађених гласова.
У Качанику је, на основу 100 одсто пребројаних гласова, кандидат Самоопредељења Јетон Рака добио 46,8 одсто гласова, а кандидат Демократске партије Косова Бесим Иљази 53,2 одсто гласова.
Самоопредељење је изгубило и у Ораховцу, где је њихов кандидат Висар Кореница добио 34,68 одсто гласова, а Смајл Љатифи из Алијансе за будућност Косова 65,32 одсто.
У Витини је кандидат Самоопредељења Арсим Адеми освојио 48,52 одсто гласова, а Сокол Халити из Демократског савеза Косова 51,48 одсто.
С друге стране, у Каменици је кандидат Самоопредељења Кадри Рахимај добио 53,11 одсто гласова, а кандидат Социјалдемократске партије Косова Цхандрон Кастрати 46,89 одсто, на основу 100 одсто обрађених гласова.
Кандидат Самоопредељења Шпејтим Булићи у Подујеву је добио 51,84 одсто гласова, а кандидат Демократског савеза Косова Екрем Хисени освојио је 48,16 одсто гласова.
У Штимљу је кандидат Самоопредељења Џемајл Аљиу освојио 50,71 одсто гласова, а Наим Исмајљи из Демократске партије Косова 49,29 одсто гласова.
У Драгашу је тесно тријумфовао Шабан Шабани из Демократске партије Косова са 50,21 одсто, док је Беџет Џеладини из Деморатског савеза Косова освојио 49,79 одсто.
Косовски избори - Sputnik Србија, 1920, 13.11.2021
СРБИЈА
Курти високо пуца, а ниско лети: Шта ће бити исход другог круга локалних избора на Космету
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала