- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Захарова: Лондон да не оптужује за мигрантску кризу док не одговори за сопствене злочине у Ираку

© Фото : Пресс-служба МИД РФ / Уђи у базу фотографијаПортпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова
Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова - Sputnik Србија, 1920, 14.11.2021
Пратите нас
Велика Британија, која је детаљно осмислила инвазију на Ирак, одговорна је за све што је од тада задесило ту земљу и нема право да криви Москву за мигрантску кризу на белоруско-пољској граници, изјавила је портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.
Портпаролка је подсетила да је „Америци 45.000 британских војника помогло да окупира Ирак, да убија њене грађане и пљачка рудна богатства“.

„Британија сноси очигледну историјску одговорност за све што се од тог тренутка дешава у региону – за смрт Ирачана, уништење ирачке државности, бескрајне мигрантске таласе, појаву ДАЕШ-а (терористичка организација забрањена у Русији), као и за хуманитарне катастрофе у том делу света. И док Лондон не одговори за своје злочине, његови представници немају никакво право да било кога оптужују“, истакла је Захарова.

Раније је британска министарка спољних послова Лиз Трас оптужила Москву да је одговорна за мигрантску кризу на белоруско-пољској граници и апеловала на Русију да изврши притисак на Минск, како би се окончао проблем.
Криза на граници Белорусије са Летонијом, Литванијом и Пољском, куда су се упутили мигранти, нагло се заоштрила 8. новембра. Неколико хиљада људи је дошло на белоруско-пољску границу и не напушта пограничну зону. Неки су чак пробали и силом да уђу на територију Пољске. Европске државе оптужују Минск да намерно појачава кризу и прете санкцијама. Председник Белорусије Александар Лукашенко им је одговорио да су оне криве за ову ситуацију - због њихових поступака људи беже од рата.
Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова - Sputnik Србија, 1920, 13.11.2021
РУСИЈА
Захарова о миграционој кризи: Чему све те конвенције и споразуми кад они не вреде ни гроша
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала