- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Банда "Пинк Пантер" осуђена на укупно 28 и по година затвора

© Sputnik / Алексей Филиппов / Уђи у базу фотографијаЗатвор
Затвор  - Sputnik Србија, 1920, 15.11.2021
Пратите нас
Организатори групе "Пинк Пантер", највеће пљачке богатих у историји Велике Британије, осуђени су на укупно 28 и по година затворске казне.
Организатори највеће пљачке богатих и славних ухваћени су захваљујући уличним камерама. Мозак операције у којој су покрадени новац и покретна имовина вредна око двадесет шест милиона фунти је Југослав Јовановић, двадесетчетворогодишњи италијански држављанин. Суд у западном Лондону осудио га је на једанаест година затвора, преноси РТС.
Његови саучесници и специјалисти за крађу накита, Италијани Алесандро Малтезе (45) и Алесандро Донати (44) треба да одлеже по осам година и девет месеци иза решетака.
Сва тројица служиће затворске казне у Италији, где ће бити изручени по окончању административног дела кривичног поступка.
Четврти члан банде, Данијел Вуковић, држављанин је Републике Србије.
Британска полиција верује да је овај четрдесетчетворогодишњак побегао у Београд где се, наводе британски медији, по свој прилици и сада налази.
Британски таблоид Сан помиње и "пропали покушај" изручења Вуковића Уједињеном Краљевству.
Полиција у Британији сумња да је управо Вуковић, а не Јовановић, главни организатор спектакуларних пљачки у Лондону.

Тринаест зимских дана пљачке

Четворка је осуђена, јер је током тринаест дана од 29. новембра до 18. децембра 2019. године опљачкала виле наследнице богатства власника Формуле 1 Тамаре Еклстон, бившег енглеског фудбалског репрезентативца Френка Лампарда и у међувремену преминулог власника фудбалског клуба Лестер Сити Вишаја Шриваданапрабе.
Највећи плен свакако представља пљачка виле тридесетседмогодишње Тамаре Еклстон и њеног супруга, галеристе Џеја Ратланда. Однето је неколико стотина комада вредног накита као и готов новац. Укупна вредност ове пљачке процењује се на 25 милиона фунти.
Френк Лампард и његова супруга телевизијска водитељка Кристин остали су без ручних сатова, вредних око шездесет хиљада фунти.
Метрополитен полиција верује да је банда спремала нове пљачке на богате и славне широм Европе и нове пљачке у самој Британији.
Полиција одбија да обелодани идентитете планираних жртава.
Лавовски део плена није пронађен.
Зна се само да је банда покрала толико готовог новца да је Јовановић само у ексклузивној робној кући Хародс потрошио око шездесет шест хиљада фунти.
"Чињеница да је толико ствари покрадено упркос мерама предострожности власника, као и да су те ствари изнете из земље и нису пронађене, говори у прилог организацији, планирању и одлучношћу криминалаца, као и спремности на велики ризик", оцењује судија Мартин Едмундс, који је изрекао пресуду.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала