- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Шта велике компаније траже од кандидата за посао

CC0 / пиксабеј / Економија
Економија - Sputnik Србија, 1920, 15.11.2021
Пратите нас
Ако желите посао у великој компанији, требало би да обратите пажњу на то шта Тим Кук, извршни директор компаније Епл тражи од кандидата за посао.
Куков фокус приликом запошљавања јесу људи који неће да прихвате статус кво и који нису задовољни стањем какво јесте. Укратко, он тражи људе који мисле другачије.
Како наводи Кук, неко ко пружи свој допринос је велика предност сваке компаније.
Да бисте проверили да ли имате особине, које фаворизује Тим Кук и највероватније већина директора великих и успешних компанија, могу да вам помогну следећа питања:

Да ли желите да обликујете свет?

Прво размислите да ли сте задовољни стањем ствари или имате немиран ум који жели да мења и обликује свет око себе. Знате да имате овај квалитет ако видите ствари које могу да побољшају ситуацију и ако имате храбрости да кренете у акцију. Ако систем може да се побољша, процес да се промени, а каријера да напредује, немојте да се затворите.
Зато је Кук дао пример овог динамичног размишљања.
Када је прихватао позицију у Еплу, рекао је да је то учинио зато што је сагледао какве проблеме та компанија има и одлучио да може дати свој допринос. Његов задатак био је да унапреди Еплову производњу и дистрибуцију, и у томе је итекако успео.

Да ли ћете ризиковати?

Друга карактеристика одбијања да се прихвати статус кво је спремност на ризик. Морате бити спремни да се одрекнете зоне комфора, ради стварања онога што може да се деси. Морате да будете спремни да идете против популарних веровања и начина деловање. И морате да будете спремни да зацртате ток своје каријере на начин који може да буде ризичан.
Кукова одлучност да реши Еплове проблеме за њега је представљала велики ризик у каријери. Када му је Стив Џобс 1998. понудио место вишег потпредседника Епловог пословања широм света, Епл је био у великим проблемима. Само годину дана раније, Мајкрософт је уложио 150 милиона долара да одржи Епл на површини. Након што су прихватили ову понуду, Куку је окружење говорило да треба да остане у другој компанији где је био млади директор са сигурном каријером.
„Један извршни директор ког сам консултовао рекао ми је да бих био будала ако одем из Компака у Епл“, рекао је једном приликом Кук.

Да ли верујете у будућност?

Трећа ствар која ће вам бити потребна ако желите да одбијете статус кво као веровање. Када је Кука питао ученик шестог разреда како је постао извршни директор Епла, објаснио је да није имао појма чиме ће се бавити у будућности.
„Никада нисам сањао да будем извршни директор компаније Епл. Никада нисам мислио да је то могуће: Животни позив добио сам почетком 1998. године од Стива Џобса. Али увек сам веровао у максиму — Припремаћу се и једног дана ће ми се указати шанса“, казао је и додао:
„Ако вредно учите, одлично обављате посао и верујете да ће се те ствари сакупити и водити вас на путовање, то ће бити најневероватније путовање на ком сте икада били“.

Да ли слушате свој стомак?

Коначно, неприхватање статуса кво захтева храброст. Како је објаснио Кук, када је прихватио Џобсову понуду, слушао је свој стомак.
Будите храбри, изговорите и претворите проблеме у решења. Не сахрањујте своје идеје зато што други нису спремни за њих или зато што се бојите да се истакнете.

„Ми у Еплу тражимо људе који заиста желе да промене свет и уложе себе у то“, казао је Кук.

„Погледајте око себе и видећете много ствари које би могле да имају корист од промена. Предузмите кораке да извршите ове промене. А ако будете имали разговор за посао и ако вас питају да им кажете нешто о проблемима које сте решили, имаћете веома добар одговор“, закључио је Кук, пренео је „Бизлајф“.
Бизнисмен - илустрација - Sputnik Србија, 1920, 01.09.2021
ДРУШТВО
Најбољи одговори на осам најчешћих питања на интервјуу за посао
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала