- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Нестала тенисерка – свет стрепи, Кина „шапуће“; Ђоковић: Шокиран сам

© REUTERS / ADNAN ABIDIКинеска тенисерка Шуаи Пенг
Кинеска тенисерка Шуаи Пенг - Sputnik Србија, 1920, 16.11.2021
Пратите нас
Кинеска тенисерка Шуаи Пенг на друштвеним мрежама је оптужила некадашњег вицепремијера Кине Џанга Гаолија за сексуално злостављање. Малтене моментално након тога њене објаве су цензурисане, а цео тениски свет се забринуо за њено стање пошто је то био последњи контакт који је имала са неким ван Кине, из које информација о стању Пенг нема.
Пенг је 2. новембра на својој званичној страници на кинеској друштвеној мрежи „Веибо“ оптужила вицепремијера Гаолија за сексуално злостављање.
Објава је убрзо обрисана са интернета, а, како су пренели медији, реч „тенис“ је постала забрањена на поменутој друштвеној мрежи.
Две недеље касније цензура Шуаи Пенг и даље траје, пошто је на „Веибо“-у немогуће објавити нешто што у себи садржи имена Пенг и Гаолија, док су на личном профилу двоструке Гренд слем шампионке у дублу онемогућени коментари.
Моментална реакција одговорних тела у тениском свету је изостала, али су се после неког времена активирали не само АТП и ВТА, већ и бројни тенисери и тенисерке, укључујући и Новака Ђоковића.

Шта је тачно рекла Пенг?

Тридесетпетогодишња Кинескиња је у објави открила да ју је Гаоли напао пре више од десет година, док је био члан Комитета Комунистичке партије Кине у Тјанђину, и да се дуго нису видели ни чули.
Међутим, када се Гаоли пензионисао пре три године, позвао је Пенг у свој дом, на партију тениса са његовом женом и вечеру.
Кинескиња је затим тврдила да ју је тог дана Пенг приморао на сексуални однос, као и да је због тога пристала да буде његова љубавница, све до недавно.
Она је затим додала да нема доказе за поменуте тврдње, јер се, поред осталог, Гаоли плашио да Пенг снима њихова виђања.

„Рекли су нам да је Пенг безбедна, али не могу да гарантујем“

Након притиска новинара на кровне тениске организације, убрзо су уследила саопштења која су позвала Кину да открије шта се дешава са Пенг, којој нико више није могао да уђе у траг.
Женска тениска асоцијација (ВТА) је затражила да се „покрене отворена и искрена истрага“ оптужби некада 14. тенисерке света у синглу.
„Недавна дешавања која нам долазе из Кине, а везана су за Шуаи Пенг, веома су забрињавајућа. Као организација која је посвећена женама ми морамо да останемо искрени нашим вредностима. Шуаи Пенг, као и све жене, заслужује да не буде цензурисана. Њене оптужбе за сексуално злостављање против бившег вицепремијера Кине морају да буду схваћене озбиљно. Свако друштво мора да истражи такве тврдње.
Захвални смо Шуаи Пенг на храбрости и снази да каже шта је рекла и да буде без страха. Жене широм света морају да ураде исто како би неправда била кажњена“, наведено је у саопштењу ВТА.
Први човек ове организације Стив Сајмон је недуго затим открио дао свету први увид у стање Кинескиње.
Информација коју је објавио Сајмон била је позитивна, али недовољна, јер је Тениски савез Кине својим „шапутом“ оставио свет без одговора на многа питања.
„Неколико извора, укључујући и Тениски савез Кине, су нам рекли да је она безбедна. Колико сам схватио, налази се у Пекингу, али то не могу да гарантујем јер нисам са њом лично разговарао“, изјавио је Сајмон.
Он је додао да нико од активних тенисерки, нити људи везаних за ВТА, нису успели да ступе у директан контакт са девојком рођеном у Сјангтану.
Асоцијација тениских професионалаца (АТП) подржала је саопштење ВТА и рекла да ће наставити да прати ситуацију.
„У потпуности подржавамо захтев ВТА за потпуном, поштеном и транспарентном истрагом оптужби које је изнела Шуаи Пенг“, навео је АТП.
Новак Ђоковић и Данил Медведев – УС опен - Sputnik Србија, 1920, 08.11.2021
СПОРТ
Српско-руска љубав

Стрепе навијачи, али и колеге и колегинице

Чувена америчка тенисерка Крис Еверт је била међу првима који су се огласили о нестанку Шуаи Пенг.
Она је на Твитеру открила да Пенг познаје 14 година и да је, као и сви, веома забринута.
„Да, ове оптужбе су веома забрињавајуће. Знам Пенг откад је имала 14 година. Сви би требало да будемо забринути. Ово је озбиљно. Где је? Да ли је безбедна? Значиле би нам било какве информације“, навела је Еверт.
Вишеструка Гренд слем шампионка је позвала на бојкот турнира у Кини док се не разоткрије истина о ситуацији са тенисерком.
„Мислим да ће ВТА изабрати живот пре новца. Људска права и људско достојанство имају преседан. Молим се за Пенг“, додала је Еверт.
Францускиња Ализ Корне је такође истакла забринутост.
„Хајде да не ћутимо. Где је Шуаи Пенг?", навела је она и покренула „хештег“ под назививом „#ГдеЈеШуаиПенг?“.
Јавио се и још један Гренд слем шампион у дублу, Француз Никола Мау, који је, као и Еверт, објаснио да је сада време да новац не буде на првом месту.
„ВТА доста зависи од Кине, али сада је тренутак да заборавимо новац, покажемо храброст и покренемо велику кампању подршке Шуаи Пенг. Задовољан сам што су се огласили и ВТА и АТП. Надам се да ће ускоро бити нових вести. Морамо да се ујединимо, а Олимпијски комитет мора да се пробуди јер за неколико месеци почињу Зимске олимпијске игре у Кини. Надам се да ће се и они огласити о овоме“, истакао је Мау.

Ђоковић шокиран

Горућа тема у свету тениса није избегла ни најбољег у историји, Новака Ђоковића.
Српски тенисер је у јеку Завршног турнира у Торину добио питање везано за њен нестанак и без трунке размишљања рекао шта мисли.

„Немам све информације, чуо сам за то пре око недељу дана и, да будем искрен, шокиран сам њеним нестанком“, истакао је Ђоковић.

Српски тенисер је додао да се са Пенг неретко сусретао током претходних година.
„Немам шта више да кажем од тога да се надам да ће бити пронађена. Надам се да је океј. Ово је ужасно. Могу само да замислим како се њена породица осећа“, подвукао је Новак.
Кинеска тенисерка Шуаи Пенг - Sputnik Србија, 1920, 17.11.2021
СПОРТ
Објављено писмо нестале тенисерке из Кине
„Мали политичар“ дочекао Ђоковића на волеј – пут ка много жешћим биткама ван терена
„Наљутите нас и платићете“ – Ђоковић и Ибрахимовић „запалили“ интернет /видео/
Зверев на руском исмевао Циципаса, а Рус на то остао „нем” /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала