- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Које пиће је најштетније за јетру

CC0 / Pixabay / Лименка
Лименка - Sputnik Србија, 1920, 17.11.2021
Пратите нас
Када се говори о оштећењу јетре, обично се одмах помисли на алкохол, али истраживање је показало да јетра има знатно више штете од другог, можда и популарнијег пића.
За разлику од алкохола, за заслађена газирана пића не постоји минимална старост за конзумацију, а ради се о пићима која, према новом истраживању, узрокују више штете на јетри.
Закључак су донели професори са Медицинског универзитета Бостон, који је објављен у часопису "Clinical Gastroenterology and Hepatology".
Базирали су га на делу истраживања који се спроводи од 1948. у граду Фрамингаму у Масачусетсу, у склопу такозване "Framingham Heart Study", и која од тада проучава утицај животног стила (попут пушења и исхране) на здравље.
У новообјављеном закључку научници истичу да су посматрали учеснике од 2002. просечне старости од 63 године и 48 година. Нешто мало више од половине учесника биле су жене.
Волонтери су пријављивали колико често пију заслађена газирана пића, а стручњаци су проучавали колико је честа појава неалкохолног стеатохепатитиса, односно масне јетре.
Неалкохолна масна јетра може узроковати цирозу јетре, али и бенигније проблеме попут повећане јетре, што пак узрокује болове.
Неалкохолни стеатохепатитис може се спречити избацивањем заслађених пића из исхране.
Учесталом конзумацијом сматра се све између једном и више пута дневно до једном и више пута недељно.
Особе које повремено пију заслађена пића, а то подразумева једном месечно или мање од једном недељно, такође су имале нешто више накупљених масти у јетри од особа које не пију таква пића, преноси "Блиц".
Главобоља — илустрација - Sputnik Србија, 1920, 16.11.2021
ДРУШТВО
Знакови који указују да је тело пуно токсина
Чаша воде - Sputnik Србија, 1920, 14.11.2021
ДРУШТВО
Шта се дешава у телу ако дневно пијете само једну чашу воде
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала