- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Очаравајући Пекинг: Највећи светски ТВ пројект пред српском публиком

CC0 / Unsplash/zhang kaiyv / Пекинг - град-домаћин Светског првенства у кошарци
Пекинг - град-домаћин Светског првенства у кошарци - Sputnik Србија, 1920, 17.11.2021
Пратите нас
Документарни серијал „Очаравајући Пекинг“ са око 120 снимљених епизода, вероватно највећи светски ТВ пројекат почео је да се приказује у Србији. Интересантно је да Пекиншка телевизија чији је „Очаравајући Пекинг“ производ, бесплатно уступа материјал партнерима из иностранства.
Прва епизода кинеског документарног ТВ серијала „Очаравајући Пекинг“, посвећена изградњи „Дасинга“, највећег аеродрома на свету, премијерно је приказана синоћ на другом каналу Радиотелевизије Србије.

Документарац у 120 епизода – највећи светски ТВ пројекат

„Очаравајући Пекинг“ је документарни ТВ серијал Пекиншке телевизије, јавног сервиса кинеског главног града и вероватно је најамбициознији светски ТВ пројекат настао са идејом да се Пекинг прикаже целом свету, а нарочито земљама које су део иницијативе „Појас и пут“, каже за Спутњик писац, новинар и преводилац Мухарем Баздуљ, члан Управног одбора РТС-а.
Састоји се од око 120 једносатних епизода, а интересантно је да кад Кинези кад пргеварају са разним телевизијама и јавним сервисима које ће емитовати „Очаравајући Пекинг“ не инсистирају да се прикажу све епизоде, тако да партнери широм света, у зависности од интереса локалног становништва, могу да изаберу епизоде које ће приказати.

„Очаравајући Пекинг“ – од Кинеског зида преко моде до Олимпијаде

Кад је реч о нашем „такозваном региону“, делови серијала су већ били приказани на јавним сервисима Босне и Херцеговине и Хрватској. Према Баздуљевим речима у „Очаравајућем Пекингу“ главни град Кине је „јако широко представљен“.

„Рецимо, постоје четири епизоде које говоре о обнови Кинеског зида. Постоје епизоде које се баве историјско-традиционалним моментима али и оне које се тичу свакодневнице данашњих становника Пекинга – моде, шта се једе, културе саобраћаја... Кад имате више од 100 једносатних епизода онда ту можете ухватити велики број тема и оно што је занимљиво и тренутно актуелно је да се један микросеријал у оквиру тог серијала тиче припрема за скорашње Зимске олимпијске игре у Пекингу чиме ће Пекинг постати једини град у историји света и модерних олимпијских игара који је организовао и зимске и летње олимпијске игре“, каже Баздуљ.

Он је за сад погледао пет или шест епизода „Очаравајућег Пекинга“, а посебно су му се допале оне које се тичу обновом Кинеског зида. Фасциниран је начином на који су Кинези једну грађевину „из времена које је далеко изван усменог памћења“ успели да учине темељом свог идентитета, а са друге стране и туристичком атракцијом.

Стране партнере не кошта ништа

Баздуљева улога у приказивању серијала „Очаравајући Пекинг“ на РТС-у била је посредничка јер је човек који руководи дистрибуцијом серијала у нашем региону његов пријатељ, новинар из Сарајева с којим је радио десет година и кога је повезао са уредницима РТС-а.
„Постоји још један важан детаљ а то је да Пекиншка телевизија даје серијал бесплатно и не може нико да каже да се из перспективе пореских обвезника плаћа промоција Пекинга. Њихов интерес је да људи то могу бесплатно да виде, да се град Пекинг представи као туристичко средиште иако је данас у време пандемије опао тај сегмент али се надамо да ће и то проћи, а са друге стране, као и сваки документарни серијал он има тај едукативни карактер“, открива Баздуљ.

Дух Кине у Би-би-сијевој школи

РТС је одлучио да приказивање серијала „Очаравајући Пекинг“ буде нека врста одбројавања према зимским олимпијским играма и приказаће 25 или 26 епизода. У наредних пола године сваког уторка ће ићи по једна епизода „Очаравајућег Пекинга“, каже Баздуљ и додаје да не зна тачно које ће епизоде бити приказане.
„Дефинитивно ће бити овај сегмент који се тиче зимских олимпијских игара и претпостављам да је идеја да се направи један еклектичан избор да буде и нечег што се тиче историје и традиције као онога што се тиче савремености као што смо видели у првој епизоди, нешто што се тиче кинеских нових научних, модернистичких продора и прогреса. Очекујем да је идеја да се у том једном сегменту представи што је могуће шира слика“.
Иако је „Очаравајући Пекинг“ приказан и на Пекиншкој ТВ, Баздуљ сматра да је серија прављена тенденциозно и с предумишљајем да буде приказана западној публици, а из кинеске перспективе и ми смо запад.
„'Очаравајући Пекинг' се наслања на школу информативно-едукативних програма карактеристичних за Би-би-си и друге телевизије тог профила, тако да се дух Кине више види у самој тематици, можда чак и у неким непланираним кадровима и дигресијама“, закључио је Баздуљ.
Терминал међународног кинеског аеродрома Дасинг у Пекингу - Sputnik Србија, 1920, 30.06.2019
У Пекингу изграђен највећи аеродром на свету (фото, видео)
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала