Премијерно приказан филм „Небеса“ Срђана Драгојевића /видео, фото/

© Фото : Youtube/MegaComFilm/PrintscreenСцена из филма "Небеса" Срђана Драгојевића
Сцена из филма Небеса Срђана Драгојевића - Sputnik Србија, 1920, 17.11.2021
Пратите нас
Свечана премијера домаћег играног филма „Небеса“ Срђана Драгојевића одржана је у Комбанк Дворани уз присуство готово комплетне ауторске и глумачке екипе, која се поклонила на крају пројекције.
Публика је дуготрајним аплаузом поздравила сценаристу и режисера као и омиљене глумце.
Мозаична драматуршка структура одвија се у три различита временска раздобља – 1993., 2001. и 2026. године, кроз које се прате судбине шесторо јунака чије су судбине одређене многим недефинисаним божјим чудима.
Три филмска поглавља носе називе „Грех“, „Милост“ и „Златно теле“, а сам редитељ је свој нови пројекат дефинисао као – хришћанску алегорију.
„Грех“ је уједно и најдужа прича у овом двочасовном остварењу, јер заузима готово половину укупног трајања, и представља темељ комплетне суштине и развоја драме.
Водећи јунаци су брачни пар са ћерком на ивици сиромаштва у недефинисаној држави која личи на Србију или било коју републику бивше СФРЈ, али може се схватити и као универзална метафора.
Урнебесан заплет настаје када се једне ноћи мужу услед кратког споја, необјашњиво на глави појави – анђеоски ореол. Од тог тренутка сви у сиромашном кварту мисле да је он светац, а супруга жели да се отараси тога и смишља начине како да му се то чудо изгуби.
Када од локалног ТВ видовњака жена добије савет да је потребно да јој муж начини грех, онда креће низ бескрајно комичних ситуација где протагониста покушава да на многе начине заиста згреши.
Изванредне улоге су овде остварили хрватски глумци Горан Навојец и Ксенија Маринковић.
Друга ситуација „Милост“ представља ново божје чудо које поставља ликове у немогуће ситуације, када се деси двоструко брутално убиство.
Завршна целина омнибуса „Златно теле“ на симболичан начин проговара о ликовној уметности, која је понекад толико моћна да чак може да буквално нахрани неког, као што су бескућници, гладни данима, а сада им се душа храни.
© Tanjug / RADE PRELICПремијера филма "Небеса" Срђана Драгојевића
Премијера филма Небеса Срђана Драгојевића - Sputnik Србија, 1920, 17.11.2021
Премијера филма "Небеса" Срђана Драгојевића
Узвишена алегорија последњег дела те замишљене трилогије и предочава решење за све јунаке од почетка до краја филма, где се прати постепен развој те трочлане породице и њиховог бродолома који се није никада више вратио у колосек.
Сценариста, продуцент и редитељ филма Срђан Драгојевић је сценарио за „Небеса“ написао на основу три кратке приче француског књижевника Марсела Емеа (1902-1967), којег је веома волео да чита као мали, а данас је заборављен као писац и драматург.
„Небеса“ у адаптацији редитеља смештена су у савремени миље, кроз три епохална раздобља, као један свет у коме је било пола века атеизма и социјализма, а онда је изненада уведено хришћанство, са чиме се ликови не сналазе најбоље.
У филму играју и Нела Михајловић, Бојан Навојец, Наташа Марковић, девојчица Сана Костић, Милош Самолов, Срђан Жика Тодоровић, Радослав Рале Миленковић, Никола Пејаковић Коља, Милош Тимотијевић, Анђелка Прпић, Ана Мандић, Горан Јевтић, Вања Ејдус, и многи други.
© Tanjug / RADE PRELICАнђелка Прпић и Милош Тимотијевић
Премијера филма Небеса Срђана Драгојевића - Sputnik Србија, 1920, 17.11.2021
Анђелка Прпић и Милош Тимотијевић
Продуценти филма су редитељ Драгојевић и Биљана Првановић испред куће „Делириум филмс“, а ово је први српски филм који је настао као копродукција свих шест земаља бивше Југославије – Србије, Хрватске, Словеније, Северне Македоније, Црне Горе, Босне и Херцеговине, уз подршку „АРТЕ телевизије”, немачког МДМ фонда и Еуроимаге.
После премијере у Београду, „Небеса“ путују одмах сутрадан у Нови Сад, 19.11. у Ниш, а 20. и 21. децембра крећу у Хрватску на премијере у Загребу и Ријеци, и биће приказан у Сарајеву.
Такође, планирано је да филм до нове године има премијере у неколико градова Немачке, преноси Танјуг..
Локарно, Швајцарска - Sputnik Србија, 1920, 02.08.2021
Три српска филма у програму фестивала у Локарну
Дунав филм фест - Sputnik Србија, 1920, 29.07.2021
Нови филм Срђана Драгојевића затвара Дунав фест: „Небеса“, прича о изазовима хришћанства у 21. веку
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала