- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија и Кина отвориле глобални Свемирски метеоролошки центар

CC0 / / Излазак Сунца у свемиру
Излазак Сунца у свемиру - Sputnik Србија, 1920, 17.11.2021
Пратите нас
У Пекингу је отворен Свемирски метеоролошки центар руско-кинеског конзорцијума, наводи се на званичном налогу Метеоролошке управе Кине на мрежи „Вичет“.
Како је прецизирано, званична церемонија отварања одржана је 16. новембра, а Свемирски метеоролошки центар радиће под заједничком управом метеоролошке управе Кине, управе за цивилну авијацију Кине и Федералне службе Русије за хидрометеорологију и мониторинг животне средине (Росхидромет). Његов циљ ће бити убрзање развоја метеоролошких услуга за индустрију међународне цивилне авијације.

„Сарадња са Русијом у међународним пословима и извршавању међународних обавеза омогућиће Кини да повећа свој утицај у сфери праћења свемирске прогнозе за потребе авијације“, рекао је заменик шефа Метеоролошке управе Кине Ју Жуцун.

Такође је изразио наду да ће обе стране наставити да развијају сарадњу у области размене података, интеграције производа и провере прогноза како би пружале прецизније и практичније податке и услуге за цивилну авијацију.
У документу је наглашено да свемирско време утиче на високо технолошке системе, укључујући кретање сателита, безбедност летова, ваздухопловну комуникацију и поузданост авионике, као и на здравље људи.
Кина и Русија су 2018. године поднеле захтев за формирање регионалног центра свемирске прогнозе. Прошле године је Међународна организација за цивилну авијацију именовала конзорцијум Русије и Кине за глобалног провајдера информација о свемирској прогнози услед чега је руско-кинески конзорцијум постао четврти глобални центар за свемирску прогнозу.
Стателит у Земљиној орбити - Sputnik Србија, 1920, 21.08.2021
Конгрес САД: Русија и Кина - претња за Америку у космосу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала