- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Захарова: Мигрантска криза могла да буде спречена

© AFP 2023 / LEONID SHCHEGLOVМигранти на белоруско-пољској граници
Мигранти на белоруско-пољској граници - Sputnik Србија, 1920, 17.11.2021
Пратите нас
Мигрантска криза на границама ЕУ и Белорусије могла је да буде спречена, сматра портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

„Све ово је могло да се реши одавно, да се пронађу заједнички приступи и да се они израде уколико их још нема, и, пре свега, да се то уради за добробит људи, истих оних до којих је Западу стало у теорији, а чим ствар дође до реалног живота – из неког разлога заборавља“, истакла је Захарова.

Према њеним речима, Белорусија је од априла нудила партнерима из ЕУ да започну дијалог како би се решила ситуација са мигрантским токовима. Тек су сада, због критичне ситуације, Европска унија и поједине земље обратиле пажњу на ово, констатовала је.
Она се осврнула и на поједине оптужбе на рачун Москве у погледу мигрантске кризе.

Русија нема никакве везе са мигрантском кризом на белоруско-пољској граници, нагласила је портпаролка. Како је објаснила, покушаји да се на Москву свали кривица за тај проблем потпуно је неоснована.

Опхођење Пољске према мигрантима ─ нехумано

Истовремено, дипломатаје истакла да је нехумано то што Пољска користи специјална средства против миграната на граници са Белорусијом.

„Поред тога што нису дошли из добрих животних услова, још их поливају водом на хладноћи на коју нису навикли, а у питању су жене и деца. Поливају их неким гасом, прете им оружјем и применом физичке силе и тако даље“, додала је.

Према њеним речима, против њих се спроводи права кампања психичког малтретирања. Као пример навела је коришћење мегафона, застрашивање, информативну кампању у медијима, која не пружа могућност директног контактирања тих људи и заштите њиховог става, већ „има за циљ само једно – да потврди приступе и заштити исправност поступања надлежних органа, који према тим људима предузимају нехумане мере које видимо“.
Истовремено, намеру Варшаве да укључи НАТО у решавање мигрантске кризе на граници са Белорусијом назвала је провокацијом и опасном. Такав потез може довести до непотребне ескалације, сматра Захарова.
Раније је заменик начелника одељења за радијациону, хемијску и биолошку заштиту и екологију Генералштаба Оружаних снага Белорусије Игор Малик изјавио да су пољске снаге безбедности на белоруској граници у уторак користиле специјална средства која садрже отровне хемикалије против миграната који су покушали да се пробију до Пољске.
Председници Русије и Француске Владимир Путин и Емануел Макрон на сахрани бившег француског председника Жака Ширака у Паризу - Sputnik Србија, 1920, 15.11.2021
РУСИЈА
Путин скренуо пажњу Макрону: Пољски граничари се брутално опходе према мигрантима
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала