- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Бугарски посланик навео разлоге зашто сматра да Радев не треба да остане председник

© AP Photo / Francois MoriРумен Радев
Румен Радев - Sputnik Србија, 1920, 18.11.2021
Пратите нас
Бугарски лидер Румен Радев не поштује свој народ и не треба да остане на председничкој позицији, сматра посланик бивше владајуће партије ГЕРБ Радомир Чолаков. Он је навео неколико ситуација које, по његовом мишљењу, потврђују због чега Радев не би требало да остане председник.
Према речима Чолакова, Радев је одавно претворио лични рат против бившег премијера Бојка Борисова у рат против читаве странке ГЕРБ, коју подржава најмање 700.000 људи.

Увредио сународнике турског порекла

Он је у чланку за лист „Труд“ подсетио и на инциденте у вези са протурском странком ДПС. Конкретно, прецизирао је да је Радев неколико пута летос оштро критиковао лидера те странке Мустафу Карадаја због речи да Турску сматра својом прадомовином.
„На врло ружан начин је увредио наше сународнике турског порекла, односно 400-500.000 људи“, додао је посланик.

Издао социјалисте

Поред тога, поступци Радева према Бугарској социјалистичкој партији показују да је одлучио да иде против ње, сматра Чолаков. Посланик је подсетио да је Радев на претходним председничким изборима добио велику подршку БСП, иако није био њихов званични кандидат. Нова политичка странка „Настављамо промене“ изазивала је забринутост БСП-а. Медијима су кружиле гласине да иза тог пројекта заправо стоји сам Радев, иако је председник говорио да никада неће издати социјалисте. На парламентарним изборима победила је нова странка.

„На крају је кренуо против БСП-а, странке којој дугује све што јесте. Како смо дошли до ове тачке? Како је тако стара и поносна странка попут БСП-а дозволила човеку, који је захваљујући њој почео да нешто да представља и кога је носила на својим плећима, да уништава, да се понижава и говори ко може да буде њен лидер, а ко не?“, изјавио је Чолаков.

Обмануо и друге странке

Он сматра да је бугарски председник преварио и партије попут „Постоји такав народ“, „Устани, Бугарска! Идемо!“, као и коалицију Демократска Бугарска, која је ојачала током прошлогодишњих протеста против владе Бојка Борисова.
Подсетимо, прва од три поменуте странке је на поновљеним изборима у јулу освојила прво место, а на изборима 14. новембра тек пето. Демократска Бугарска је била четврта политичка сила у лето и очекивала је најбољи резултат, али је била тек шеста, док „Устани, Бугарска! Идемо!“ није ни ушла у парламент.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала