- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Лавров објаснио шта се крије иза заштитничког става Лондона према Кијеву

© Sputnik / Сергей Гунеев / Уђи у базу фотографијаШеф руске дипломатије Сергеј Лавров
Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 18.11.2021
Пратите нас
Велика Британија после Брегзита жели да себи „да на значају“ на међународној сцени, због тога Лондон даје громогласне изјаве о ситуацији на Украјини, изјавио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров.

„Британцима је сада генерално потребно да себи дају на значају на међународној сцени, јер су напустили Европску унију, не могу да се навикну на своју нову позицију и прогласили су свој нови концепт 'Глобална Британија' – ми, Британија, сада ћемо изнети све се своје способности глобално, али потребно је да се докажемо. Тако то схватам“, рекао је Лавров након проширеног колегијума Министарства спољних послова Русије којем је присуствовао председник Владимир Путин.

Изјаве о „руској агресији“ и смешне и опасне

Како је рекао, изјаве Лондона и Вашингтона о „руској агресији“ и могућности да се Кијеву пружи помоћ и заштити се од ње су и смешне и опасне.

„Мислим на све те неодговорне изјаве америчког министра одбране док је био у Кијеву и гарантовао да ће Украјина бити део НАТО-а, као и изјаве његовог колеге, британског министра одбране, о томе да ће Лондон градити поморске базе на Азовском мору и да ће тамо послати своје падобранце – чак 600 људи да штите Украјину од 'руске агресије'. Схватате, са једне стране су наизглед у питању озбиљни људи, а са друге стране је то смешно. Са треће стране је – веома опасно“, констатовао је руски дипломата.

Према речима Лаврова, у Кијеву има политичара, укључујући украјинског председника Владимира Зеленског, који би желели да „разбуктају страсти“ и „изведу неку провокацију како би се Русија сломила“.
„Као што сам говорио, у нади да ће по принципу који је још Остап Бендер изнео 'иностранство помоћи'“, додао је.
С тим у вези, шеф руске дипломатије истакао је да Вашингтон мора да схвати да Кијев само чека да дође до такве провокације против Москве да ће њен одговор бити неизбежан.

„Ти одрасли људи не могу да не схватају да у Украјини има много људи на највишим положајима који само и чекају када ће Запад извести такву провокацију која ће неминовно изазвати наш одговор. У свим западним престоницама морају јасно да разумеју то, пре свега у Вашингтону, јер без њега тамо нико неће ни реч рећи, нити прстом мрднути“, навео је Лавров.

„Жртва руске агресије“

Он је истакао да Москва види свесне провокације Запада на Црном мору.
Према његовим речима, Кијев користи ескалацију ситуације на Црном мору како би се представио као „жртва руске агресије“.
„Све то што се дешава у великој мери одржава жељу кијевског режима да се представи као жртва 'руске агресије', коју они мало виде, мало негирају“, указао је министар.
Раније је премијер Велике Британије Борис Џонсон током разговора са британским парламентарцима упозорио руско руководство да ће начинити озбиљну грешку ако прибегне насилним методама против Украјине.
Британски премијер Борис Џонсон - Sputnik Србија, 1920, 15.11.2021
РУСИЈА
Џонсон: Не подржавамо Украјину зато што смо непријатељски настројени према Русији
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала