- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Немачка: Москва одбила идеје Берлина и Париза о министарском састанку у нормандијском формату

© AFP 2023 / ODD ANDERSENЗаставе Немачке и Француске
Заставе Немачке и Француске - Sputnik Србија, 1920, 18.11.2021
Пратите нас
Немачка и Француска дале су неколико конкретних предлога за састанак министара спољних послова у нормандијском формату, Русија је одбила такав састанак, саопштили су за Спутњик у Министарству спољних послова Немачке.
„Немачка и Француска већ неколико месеци интензивно раде на наставку преговора и реализацију конкретног мировног дневног реда заснованог на Минским споразумима. С тим циљем дали смо неколико конкретних предлога за састанак министара спољних послова у нормандијском формату, како је договорено између канцеларке (Ангеле) Меркел, председника (Француске Емануела) Макрона и председника (Русије Владимира) Путина у октобру. Русија је одбила да присуствује таквом састанку“, саопштило је Министарство.

Нарушавање дипломатске праксе

У Министарству су додали да је објављивање преписке између руског министра и његовог немачког и француског колеге, Хајка Маса и Жан-Ива ле Дријана, кршење дипломатске праксе.
„Примили смо к знању одлуку министра спољних послова Лаврова објави да ове поверљиве разговоре. Сматрамо да је овај корак кршење дипломатске праксе“, истакли су у Министарству.

Француска позвала Русију да се врати расправама о састанку

Министарство спољних послова Француске примило је к знању одлуку руског Министарства да објави дипломатску преписку.
„Примили смо к знању одлуку руског министра спољних послова Лаврова да објави нашу преписку. Сматрамо да је овакав приступ у супротности са дипломатским правилима и обичајима“, саопштио је портпарол Министарства.
„Немачка и Француска неколико месеци су радиле на наставку преговора и спровођењу конкретног дневног реда за мир заснован на Минским споразумима, изневши неколико конкретних предлога за састанак министара у нормандијском формату, у складу са договором између канцеларке Меркел, председника Макрона и председника Путина у октобру. Русија је одбила да учествује на таквом састанку. Позивамо Русију да се врати за преговарачки сто и настави разговоре у утврђеним форматима и у складу са договореним принципима“, изјавио је портпарол француског Министарства спољних послова на брифингу.
Раније је Министарство спољних послова Русије саопштило да се у последње време искривљује позиција Москве, њена улога у решавању унутрашњег украјинског сукоба и приступи одржавању могућег министарског састанка у „нормандијском формату“ о решавању украјинске кризе. С тим у вези, Министарство је објавило преписку Лаврова са колегама из Француске и Немачке.
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров након тога је изјавио да ће састанак у нормандијском формату бити одржан тек када Кијев испуни све што је договорено Минским споразумима.
„Нормандијски формат“ преговора о Украјини постоји од јуна 2014. године. Тада су током обележавања 70. годишњице искрцавања савезника у Нормандији лидери Немачке, Русије, Украјине и Француске први пут размотрили питање решавања конфликта у Донбасу. Претходни самит одржан је у Паризу 9. децембра 2019. године. У последње време, стране на различитим нивоима разговарају о перспективама за сарадњу у овом формату.
Украјинске власти су у априлу 2014. покренуле војну операцију против самопроглашених Доњецке и Луганске Народне Републике, које су прогласиле независност након државног преврата у Украјини у фебруару 2014. године. Питање решавања ситуације у Донбасу разматрају се, између осталог, на састанцима контакт групе у Минску, која је од септембра 2014. усвојила три документа која регулишу кораке за деескалацију сукоба.
Зграда МИП Русије - Sputnik Србија, 1920, 18.11.2021
РУСИЈА
Русија чека реакцију Европе: Преписка Лаврова показује да Русија не саботира „нормандијски формат“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала