Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Почело премештање вијетнамских радника у Зрењанину: Боравили у просторијама са плинским боцама

© Sputnik / Лола ЂорђевићГрађевински шлем
Грађевински шлем - Sputnik Србија, 1920, 18.11.2021
Пратите нас
У касним поподневним сатима почело је премештање вијетнамских радника ангажованих на градилишту „Линглонгове“ фабрике гума у Зрењанину.
Део радника, њих 86 биће смештен у Каштелу Ечка, а већи део на другом крају индустријске зоне где су смештени и кинески радници.
РТС је известио да је њихова екипа, иако је Министарство за рад синоћ саопштило да су радници из Вијетнама пресељени у друге објекте, раднике јутрос затекла на истом месту.
Како се додаје, један део радника је наставио да ради, а већина је и даље у штрајку започетом у знак подршке колеги који је добио отказ, јер је медијима говорио о израбљивању и нехуманим условима смештаја.
Смештај и услове у којима живе 402 радника из Вијетнама, након ванредног надзора Инспекције рада и Сектора за ванредне ситуације, обишао је и тим заштитника грађана.
Омбудсман Зоран Пашалић каже да се у конкретном случају једино може поткрепити доказима то да је део радника био смештен у неадекватним условима, па је Сектор за ванредне ситуације МУП-а и наложио да се ти радници изместе у друге објекте.
„Као разлози да се радници изместе су ти што су се поред тих објеката су се налазиле боце са течним нафтним гасом као и бурад са нафтом, што је по налазу Сектора за ванредне ситуације могло да изазове пожар са великим последица“, додаје Пашалић.
Две невладине организације у извештају од пре неколико дана навеле су да радници бораве у дугачким баракама, да у собама спава по петнаесторо, купатила немају грејање, да радници са којима су разговарали нису поседовали пасоше, као и да се од њих, према уговору, очекује да раде 26 дана у месецу по девет сати. Због свега наведеног поднеле су пријаву због потенцијалне трговине људима.
Пашалић, међутим, наводи да тим омбудсмана није стекао такав утисак.
Према речима омбудсмана, радницима из Вијетнама пасоши нису одузети, већ свако има путну исправу коју може узети на реверс који се налази у објекту близу њиховог смештаја.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала