- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Провера антитела пре треће дозе вакцине – да или не?

© Sputnik / Рамиль Ситдиков / Уђи у базу фотографијаТестирование россиян на наличие антител к COVID-19
Тестирование россиян на наличие антител к COVID-19 - Sputnik Србија, 1920, 18.11.2021
Пратите нас
Институт за јавно здравље "Др Милан Јовановић Батут" је објавио препоруке о томе када треба примити бустер дозу вакцине што се препоручује свима који су примили две дозе. Имунолог др Љиљана Софронић Милосављевић каже да су антитела само једна од компоненти имунског одговора и да на основу њиховог броја не треба одлучивати да ли да се прими вакцина.
Др Љиљана Софронић Милосављевић је изјавила да се не треба самоиницијативно тестирати на антитела, а поготово не треба на основу тога одлучивати да ли да примимо вакцину.
"Вакцину треба да примимо онако како је препоручено, а антитела нису показатељ за добијање треће дозе. Они су само једна од компоненти имунског одговора", навела је за РТС Софронић Милосављевићева.
На питање шта ако смо без симптома прележали ковид, а примили другу дозу, да ли би требало да примимо и "бустер" дозу наводи да она не може никако да штети и да они који су примили две, треба да приме и трећу дозу.
"Неће бити никаквих штетних последица", каже Софронић Милосављевићева.
Вирусолози би, каже, лепо објаснили да неки вируси мутирају брже, а неки спорије.
"У време овакве пандемије када заштита становништва није на адекватном нивоу постигнута вакцинама, вирус се брзо шири и када долази до мутација, меморијски и ефекторни одговор не може да траје онолико дуго као код вируса као код дечјих болести", додаје докторка.
У Србији, напомиње, постоји неколико студија које се баве присуством антитела у циркулацији.
"Сада ће у децембру бити једна студија у 22 земље у Европи и у Србији прате се б-лимфоцити који праве антитела и т-лимфоцити који убијају инфициране ћелије. Само у њиховом заједничком деловању имамо ефикасну заштиту. Уколико једна од тих руку фали, заштита и даље постоји, због т-лимфоцита. Наш имунски систем добро ради и важне су му вакцине да то освежавају. Вирус није толико мутирао, вакцине нам ипак помажу, а надамо се да ће наредне године бити и иновираних вакцина које ће имати и компоненте мутираних сојева", истиче Софронић Милосављевићева.
Епидемиолози су важни, указује, за ову студију која ће бити популациона студија јер ће обухватити и оне који имају и здравствене проблеме, оне који нису вакцинисани, али и оне који су примили трећу дозу вакцине.
"Ми смо у специфичној ситуацији да овде људи могу да бирају да ли ће после Синофарма да приме Модерну или Фајзер или Синофарм, а нас имунологе који праве комбинацију вацкина занима да видимо како ће наше ћелије и б и т лимфоцити да одговоре на такву ситуацију", истиче Софронић Милосављевићева.
Пошто је у кинеској вакцини цео вирус који је инактивиран, и не показује на исти начин организму онај делић који се зове "спајк", као што то ради "Фајзер" који ће подстаћи ту компоненту на "спајк" вируса.
"Имунски систем ће бити у стању да одговори на бустер дозу и ми ћемо то надам се потврдити", закључила је др Љиљана Софронић Милосављевић.
Вакцинација - Sputnik Србија, 1920, 03.11.2021
СРБИЈА
„Батут“ објавио одлуку о примени бустер дозе вакцине против короне
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала