- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Скупштина Црне Горе расправља да ли је Ђукановић прекршио устав

© Sputnik / Небојша ПоповићСкупштина Црне Горе
Скупштина Црне Горе - Sputnik Србија, 1920, 18.11.2021
Пратите нас
Посланици црногорске скупштине подељени су у расправи о предлогу за покретање поступка којим би се утврдило да ли је председник Мило Ђукановић повредио Устав изјавама уочи и на дан устоличења митрополита Јоаникија.
Посланици власти поручили су да је председник Мило Ђукановић изјавама уочи устоличења митрополита Јоаникија на Цетињу 5. септембра повредио Устав, док су за опозицију такве оцене „политикантски памфлет“ и покушај, како су казали, компромитације шефа државе.
Коначну одлуку о евентуалној повреди Устава доноси Уставни суд Црне Горе.
Предлог је поднела СНП, а подржало 36 посланика. Предлог је претходно подржао Уставни одбор Скупштине Црне Горе.
Известитељка Одбора Симонида Кордић (ДФ) казала је да је реч о чињењима председника Ђукановића везаним за догађаје од 5. септембра, односно устоличење митрополита Јоаникије.
Кордићева је казала да је председник тада прекршио начело Устава о одвојености државе од Цркве, те да је прекршио и своја овлашћења предвиђена Уставом.
Навела је и да је Ђукановић прекршио Кривични закон, позивајући на спречавање вршења верских обреда.
„На овај начин председник државе је означио одређене грађане Црне Горе као оне који су прихватљиви и покушао да одређује где ће се и на који начин одржавати верски обеди“, појаснила је Кордићева.
Посланик ДФ-а Драган Бојовић казао је да Ђукановић не може да се суочи са истином да је његово политичко време истекло.
„Јасно је да је Ђукановић прекршио Устав и у много тачака нарушавајући основно начело одвојености државе од верских заједница, кршећи основа људска права и слободе, изазивајући верску националну и другу нетрпељивост“, поручио је Бојовић и додао да Ђукановић дели и свађа грађане и подстиче говор мржње.
„Ђукановић треба не само да буде разрешен већ и да одговара за незаконита поступања“, поручио је Бојовић.
Посланик ДПС-а Јевто Ераковић казао је да је Предлог „политикантски памфлет, тенденциозно заснован на истргнутим деловима изјаве председника државе“.
Он је казао да председник као и сваки други грађанин има право на слободу изражавања, што је, како је рекао, предвиђено Уставом и Европском повељом.
„Предлагачи су крајње тенденциозно истргли из контекста делове обраћања председника како би покушали да га компромитују као једини институцију која сада функционише у држави штитећи интересе Црне Горе“, казао је Ераковић и додао да је Ђукановић само стао у одбрану Цетиња.
Посланик Демократа Владимир Мартиновић казао је да је сигуран у оправданост иницијативе о којој Скупштина расправља.
„Више је него јасно да је Ђукановић прекршио Устав“, навео је Мартиновић и додао да је председник државе прекршио више чланова Устава, пренео је портал РТЦГ.
Мартиновић је саопштио да Демократе немају дилему да би у сваком случају заштитили право на веру, не само МЦП већ, како је додао, сваке друге вере и нације.
„Разлога је много због чега ова иницијатива треба да добије подршку у Парламенту“, навео је Мартиновић и додао да се председник државе мора држати Устава и да му сваки град у Црној Гори мора бити једнако важан.
Посланик ПзП-а Бранко Радуловић казао је на Ђукановићу највећа одговорност за дешавања у Црној Гори.
Он је казао да 41 посланик власти треба да се обједини око европске платформе и да позову мањине, да би, како је додао, бранили Црну Гору.
„Ја више немам осећај према Ђукановићу, он више није бритва што је био, а ја не волим да неко, ко је био, није бритва, равнодушан сам“, поручио је Радуловић и додао да правда мора закуцати на Ђукановићева врата и на врата његових, како је казао, пајташа.
Лидер СНП-а Владимир Јоковић казао је да је Ђукановић уочи устоличења покушао да организује присталице да се супротстави законима и Уставом загарантованих верских права.
„Позив на рушење верског склада на Цетињу може имати далокосежне последице и мислимо да је наш захтев потпуно оправдан”, поручио је Јоковић и додао да је политика подела доживела пораз на парламентарним изборима.
За посланицу опозиционог СДП-а Драгињу Вуксановић Станковић крив је српски председник Александар Вучић, јер је, како је навела, тога дана полиција радила према његовој наредби.
„Онога дана на Цетињу Устав су прекршили Здравко Кривокапић и Оливера Ињац и они ће за то одговарати”, поручила је посланица СДП-а.
Из ГП УРА су поручили да ће подржати предлог.
„Председник Црне Горе са своје позиције продубљује поделе и на неки начин не дозвољава да се помирено друштво окрене ЕУ“, навео је посланик ГП УРА Милош Конатар и додао како Ђукановић на неки начин представља и терет за ДПС.
Мило Ђукановић - Sputnik Србија, 1920, 17.11.2021
РЕГИОН
„Пецамо се у замке“: Мило се огласио о међународној афери у којој се помиње, тужилаштво реаговало
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала