- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Упозорење научника: Прети нам инвазија ванземаљаца, али не онаквих какве очекујемо

CC0 / Pixabay/Colin Behrens / Планета Земља
Планета Земља - Sputnik Србија, 1920, 18.11.2021
Пратите нас
Сталан развој у истраживању свемира и укључивање нових, приватних компанија у то истраживање, представља ризик за Земљу од инвазије ванземаљаца, али не онаквих какве очекујемо, упозоравају научници. Они наводе да је претња заправо инвазија непознатих вируса и бактерија из свемира.
Пандемија вируса корона подигла је забринутост међу научницима у вези са епидемиолошком безбедношћу, а поједини су чак износили и теорије о ванземаљском пореклу вируса који нас је погодио.
Научници већ дуго знају да поједини микроорганизми, какви су полиовируси или бактериофаги, могу да преживе вакум у свемиру и космичко јонизујуће зрачење.
Зато научници у новој студији, објављеној у научном часопису „Биосајенс“, упозоравају на опасност од свемирских микобактерија и вируса.
Опасност не прети само нама од ванземаљских вируса, већ и небеским телима на које људи стижу од вируса са Земље, упозоравају научници, а опасност је већа него што се раније мислило.
„Готово је немогуће истраживати нове планете без преноса микроба“, стоји у научном раду.
Научници објашњавају да поједини организми имају развијену толеранцију на услове у свемиру, као и да неки могу чак и да расту и еволуирају у појединим свемирским условима, као што је микрогравитација.
Они су се осврнули и на нашег најближег планетарног суседа, Марс, који је предмет све већег интересовања свемирских истраживача.
„Нови докази сугеришу да поједини региони испод површине Марсовог тла могу да подржавају високу густину микробских ћелија. Ти региони на Марсу, али и на другим планетама и небеским телима, који се сматрају потенцијално насељивим, вероватно ће бити циљ мисија које трагају за ванземаљским животом, повећавајући тако ризик од контаминације у два смера“, наводи се у студији.
Научници позивају међународну заједницу да развије системе за препознавање таквих претњи и могућих последица, пише Спутњик мундо.
Звездано небо - Sputnik Србија, 1920, 18.11.2021
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Да ли мистериозна девета планета лута Сунчевим системом
Радио телескоп на Криму - Sputnik Србија, 1920, 04.11.2021
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Да ли је ванземаљска интелигенција заправо вештачка: Нова теорија познатог астрофизичара
Ешерихија коли - Sputnik Србија, 1920, 10.09.2021
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Научник тврди: Вируси могу постојати било где у свемиру
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала