- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Зашто људи плачу и да ли сузе помажу

CC0 / / Плакање
Плакање - Sputnik Србија, 1920, 18.11.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Просечан човек у току живота исплаче 70 до 100 литара суза. Највећи део те течности избацујемо „емоционалним“ плакањем, а осим њега, постоји и „рефлексно“, које настаје због спољног надражаја и „базално“ које служи за влажење очију.
Овај феномен није још увек довољно испитан, а мали број људи се за њега и интересује, попут доктора Ада Вингерхојтса.
Све три врсте суза се састоје од воде, електролита и протеина, али у различитој размери. На пример, сузе које избацујемо када смо тужни, садрже више протеина и серотонина од рефлексних.
Разлог плакања код деце је еволутивне природе. Сматра се да бебе на тај начин покушавају да привуку пажњу родитеља.
Према информацијама које је дао Немачки институт за офталмологију, мушкарци плачу 6 до 17 пута годишње, а жене чак пет пута више. Те разлике постају очигледне тек након тринаесте године, до које дечаци и девојчице плачу исто.
Доктор Вингерхојтс каже да плакање код оба пола изазивају исте ствари, а да су најчешћи узроци љубавни јади, туга и носталгије,
Друштвено је прихватљивије да своје емоције у јавности приказују жене него мушкарци, па је једна од теорија та да су сузе природна женска реакција на осећај беспомоћности, док мушкарци избегавају да признају такав осећај.
Наравно, велики утицај на то имају и друштвени притисци, који често осуђују мушке сузе.
Једно од објашњења је да људи плачу како би се, једноставно, боље осећали, али доктор Вингерхојтс не верује у то.
Различита истраживања су показала да људи који пате од депресије не осећају никакво олакшање након плакања. Такође, сузе нису од помоћи ни када се носимо са трауматичним догађајима на које нисмо имали утицај, као што је смрт драге особе.
Међутим, тачно је да су сузе заправо нечија реакција на догађаје у спољном свету.
Наравно, боље ћемо се осећати кад добијемо емотивну подршку од особа које нас окружују, каже Вингерхојтс, преноси портал ДДЛ.
Доктор, такође, не верује да плач штетно утиче на наше здравље, осим уколико није изазвано дуготрајним и болним потискивањем емоција, које указује на веће психичке проблеме.
Једна стара грчка изрека каже да плачу само добри људи. Заиста, људи који често плачу остављају утисак емпатичних особа. Према Вингерхојтсу, то је део одговора на ову недоумицу.
Сузе стварају друштвену везу међу људима, додаје доктор.
Уплакана девојка - Sputnik Србија, 1920, 26.02.2020
Плачите слободно, тиме решавате пет здравствених проблема
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала