- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Зашто је кромпир у Србији постао шампион – у поскупљењу

CC0 / Pixabay / кромпир
кромпир - Sputnik Србија, 1920, 20.11.2021
Пратите нас
Док на светским берзама цене житарица непрестано обарају рекорде, у Србији је на врх листе пољопривредних производа који су највише поскупели избио – кромпир. Изненађујуће да је ово поврће у септембру у откупу било 89 одсто скупље него у истом периоду 2020.
https://www.politika.rs/scc/clanak/492600/Krompir-zbog-suse-postao-rekorder-u-poskupljenjuhttps://www.politika.rs/scc/clanak/492600/Krompir-zbog-suse-postao-rekorder-u-poskupljenjuКоји је разлог за овако драстичан обрт после прошлогодишњег апела произвођача да је цена минимална а производња потпуно неисплатива?
Према статистичким подацима произвођачке цене у аграру и рибарству повећане су за годину дана 41,4 одсто у просеку. Али поскупљење кромпира знатно је веће од раста цена других пољопривредних производа: пшенице (35,2), меса (15 до 22 процента) или млека, воћа, јаја који су у овом периоду поскупели свега један до шест одсто.

Суша и мало засада

Прошле године род кромпира био је одличан, а цена ниска док је ове због суше десеткован што се одразило на боље откупне цене и зараде произвођача после неколико узастопних година губитака, објашњавају стручњаци.
„Оваква ситуација је пре свега последица смањеног рода у Србији због дефицита падавина у јулу и августу. Мало су и смањене површине за 10 до 15 процената, јер је 2020. била велика хиперпродукција тако да је и мање кромпира засађено у односу на претходну годину“,каже за „Политику” професор Зоран Броћић с Пољопривредног факултета у Београду.
Увозна царина на кромпир тренутно је шест одсто. Било је предлога да будевиша али је питање, додаје, да ли би то одговарало крајњим купцима јер би се овај раст директно одразио на малопродајне цене.
„Цене су тренутно добре, али ипак увозне лимитирају домаће. Кромпир се тренутно нашим произвођачима плаћа око 40 динара, док је увозни у велепродаји 45 до 55 динара“, наводи Броћић.

Споран квалитет

Према његовим речима, квалитет домаћег кромпира ове године није на завидном нивоу, јер је управо велика суша оставила данак у крупноћи и приносима, а имамо и оштећења од штеточина.
„Нажалост, овај из увоза изгледа лепо и зато је скупљи и то пролази на тржишту. Цена домаћег кромпира стагнира, а у старту је изгледало да ће још да расте. Неуобичајено рано је кренуо увоз, већ у септембру је било првих испорука“, наглашава Броћић.
Србија кромпир махом увози из Француске, Белгије, Холандије и Немачке, четири водећа европска произвођача који имају веће тржишне вишкове. Мале количине, око 4.500 до 5.000 тона се извезе, тако да се највећи део домаћег кромпира поједе у Србији.

Могуће поскупљење и у Европи

Професор Броћић напомиње и да су очекивања да би вероватно могло да дође до благог пораста цене кромпира и у Европи али она тренутно стагнира. Разлог је то што велики део европских држава има дефицит у кромпиру што доводи до раста тражње. Он сматра да би то могло да утиче на поскупљење од 10 до 15 процената.
„Мислим да ће код нас бити стабилна цена, све до јануара, јер многи увозе и праве лагер да би у зимском периоду имали довољне количине да понуде тржишту“, процењује Броћић.
Медији последњих дана преносе да украјински кромпир тренутно прави пометњу на тржишту у Европи. У тој земљи он се може купити по најнижој цени у односу на државе које нису чланице ЕУ у источној Европи. Кромпир у Украјини је 15 до 20 одсто јефтинији него прошле године, али с обзиром на поскупљење у другим земљама регије, то је довољно да постане лидер по ниским ценама, пише Политика.
Да ли биСрбија с обзиром на ниску цену могла да очекује масовнији увоз кромпира из Украјине? Броћић каже да је код Украјинаца цена сада нижа јер је род био бољи, док су прошле године имали мањак и морали су да увезу веће количине.
„Не верујем да би могло да буде већег увоза јер то није квалитет који може да се мери с квалитетом из ове четири европске државе. Не мислим да ће се због неколико центи неко одлучити за то, а и наши потрошачи су навикли на одређени стандард. Такође из Европе је далеко лакше организовати транспорт него из Украјине“, закључује он.
Краве и млеко - илустрација - Sputnik Србија, 1920, 14.11.2021
СРБИЈА
Млекари на губитку због поскупљења сточне хране, да ли ће млеко поскупити
Супермаркет у Немачкој - Sputnik Србија, 1920, 04.11.2021
ЕКОНОМИЈА
Храна у свету све скупља, цене расту три месеца узастопно
Реџеп Тајип Ердоган - Sputnik Србија, 1920, 07.11.2021
СВЕТ
Ердоган: У будућности ће се водити борба за воду и храну
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала