- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Јапан забринут због руско-кинеске ваздушне патроле у Азијско-пацифичком региону

© Sputnik / Рамиль Ситдиков / Уђи у базу фотографијаСтратешки бомбардери Ту-95
Стратешки бомбардери Ту-95 - Sputnik Србија, 1920, 21.11.2021
Пратите нас
Јапан је дипломатским каналима поново изразио своју забринутост Русији и Кини због заједничког патролирања ваздушних снага ових земаља у Азијско-пацифичком региону, изјавио је јапански министар спољних послова Јошимаса Хајаши.
„Као и раније, дипломатским каналима смо изразили забринутост Русији и Кини због оваквих дејстава са становишта регионалне безбедности“, нагласио је министар говорећи за телевизију „Фуџи ТВ“.
Министарство одбране Русије саопштило је раније да су 19. новембра стратешки бомбардери Ваздушно-космичких снага Русије и Ваздухопловства Народноослободилачке армије Кине извели трећу заједничку ваздушну патролу у Азијско-пацифичком региону. Министарство одбране додало је да је патрола одржана у оквиру реализације одредби плана војне сарадње за 2021. годину и да није усмерена против трећих земаља.
Министарство је, такође, објавило шему заједничког патролирања руских бомбардера Ту-95МС и кинеских „Хунг 6К“ изнад Јапанског и Источног кинеског мора. Према плану, група руских Ту-95МС полетела је са базе „Украјинка“ (Амурска област), након чега је кренула изнад вода Јапанског и Источног кинеског мора, где су им се придружили кинески бомбардери. Патрола је завршена у близини југоисточних граница Кине. У саопштењу Министарства се истиче да руско-кинеска група авиона није нарушавала ваздушни простор других држава у региону: Јапана, Северне Кореје и Јужне Кореје.
На одређеним етапама патроле, бомбардере су пратили авиони Ф-16 и Ф-15 јапанских ваздушних снага.
Застава Јапана - Sputnik Србија, 1920, 22.10.2021
СВЕТ
Јапан подигао ловце због руског и кинеског хеликоптера
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала