- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

„Неистражено богатство“: Руске шуме вреде више од нафте

© Sputnik / Алексей Савостин / Уђи у базу фотографијаЈесен у парку „Суханово“ у Москви.
Јесен у парку „Суханово“ у Москви. - Sputnik Србија, 1920, 21.11.2021
Пратите нас
Реална вредност руских шума превазилази вредност нафтних залиха Русије, наводи се у извештају експерата „Бостон консалтинг груп“ (The Boston Consulting Group (BCG) под називом „Неистражено богатство: зашто је Русији важно да открије праву вредност шума“.

„На територији Русије се налази више од 20 одсто шума на планети чија је вредност од 4 до 17 билиона долара, што се чак и по најниже процењеној вредности може упоредити са вредношћу руских резерви гаса (6,4 билиона долара)“, пише у извештају.

Способност апсорпције руских шума може бити од 1,8-2,2 милијарди тона ЦО2 годишње (тренутна вредност је 0,6 милијарди тона); вредност 9-57 билиона долара (тренутна вредност 4-17 билиона долара). С обзиром да Русија поседује 20-40 одсто вредности светских шума, она може да заузме лидерску позицију у међународној климатској агенди. Ипак, потребно је урадити ревизију стратегије у области заштите и управљања шумама Русије, напомињу аутори студије.
„Бостон консалтинг груп“ је издвојио неколико основних праваца у циљу позитивних промена у управљању шумама. Између осталог, експерти предлажу да се направи „хибридни“ систем бриге о шумама и шумарству, ослањајући се на даљинско осматрање земљишта и селективне шумарске радове.
Према њиховом мишљењу, Русија би требало да пређе на одговорнији систем земљишних односа у сфери експлоатација шума, да започне реализацију „зелених пројеката“, да елиминише правну несигурност у циљу стварања, сертификације и трговине сертификатима за секвестрацију угљен-диоксида (дуготрајно уклањање ЦО2 из атмосфере) и да обједини све своје стандарде у статистици шума.
Уместо система управљања шумама, који је оријентисан на шумарску индустрију, аутори предлажу да се у Русији направи „холистичко управљање националним ресурсима на нивоу владе“. Поред тога, према њиховом мишљењу, потребно је да се промени однос према шумарској индустрији, узимајући у обзир њену улогу важног савезника, али и подржавати став да се води брига о шумама.
Ледена лепотица, како ју је звао Јосиф Панчић, полако нестаје због климатских промена и слабе природне регенерације. - Sputnik Србија, 1920, 14.11.2021
СРБИЈА
Нестаје чудо: Србија и Српска у важној мисији — како да се спаси најстарија „лепотица“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала