- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Зачин који смањује ниво лошег холестерола

© PixabayПерсијски зачини
Персијски зачини - Sputnik Србија, 1920, 21.11.2021
Пратите нас
Употреба сенфа који се прави од целог зрна слачице може да снизи ниво лошег холестерола у крви, објаснила је доктора Рут Фејрчајлд са Кардиф метролопитан универзитета у Великој Британији.
Резултати истраживања су објављени на сајту универзитета.
У истраживању је изучен ефекат свакодневне употребе једне кашичице сенфа током 12 недеља. Од 42 учесника у 86 одсто испитаника се смањио ниво холестерола у крви. Остали нису имали позитивне реакције на зачин. Наводи се да су сви јели сенф истог бренда и истог састава.
Учесници експеримента су били људи од 40 до 70 година. Имали су проблеме са вишком килограма или су имали дијагнозу клиничке гојазности. У тексту се појашњава да су јели сенф пре спавања сваке вечери са мало крекера или без ичега.
Научница је изјавила да се код неких ниво холестерола смањио за десет одсто до безбедне горње границе. Резултат такве промене у исхрани је сличан резултату дуге нискокалоричне исхране, додала је докторка.
Током експеримента је такође утврђено да сенф снижава ниво глукозе у крви. Докторка је подвукла да ће њена дијета бити корисна и људима са преддијабетесом.
Зачини - Sputnik Србија, 1920, 14.11.2021
ДРУШТВО
Хоћете да живите дуже? Користите ова три зачина
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала