- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Зашто сок од парадајза није за свакога и када га не треба конзумирати

© PixabayСок од парадајза
Сок од парадајза - Sputnik Србија, 1920, 21.11.2021
Пратите нас
Није лако побројати све предности које сок од парадајза има, када је у питању здравље.
Када је свеж и без додатака, сок од парадајза је одличан извор витамина А и Ц, па благотворно делује на имунитет, здравље зуба и костију. Богат је витамином Б6 за који се верује да разбија хомоцистеин, аминокиселину која оштећује крвне судове.
Сок од парадајза смањује ниво лошег холестерола у крви захваљујући ниацину који садржи, побољшава тен и стимулише пробаву.
Нутриционисти саветују да је најздравији када се припреми у кућној радиности јер куповни може садржати додатне шећере који умањују његова корисна својства.
"Ово је најбољи сок за исхрану срчаног мишића. Користан је и за децу, и за жене, и за мушкарце свих старосних доби. Низак гликемијски индекс аутоматски сврстава сок од парадајза на листу намирница за дијабетичаре", тврди нутриционистка Елена Моисева и истиче да су његове предности низак садржај калорија и висок садржај калијума.
"Међутим, у неким случајевима, сок од парадајза може донети више штете него користи. Посебно, код акутног панкреатитиса и гастритиса. Поред тога, конзумирање са скробном храном као што су кромпир, пиринач и хлеб може довести до стварања камена у бубрегу,", додала је она и истакла да је у случајевима код којих не постоје контраиндикација, најбоље пити сок пола сата пре оброка, пише Магазин новости.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала