- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Аустрија закључана: Познате казне — 3.600 евра за одбијање вакцине

© AP Photo / Lisa LeutnerАустрија пред локдаун
Аустрија пред локдаун - Sputnik Србија, 1920, 22.11.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Аустрија је од поноћи потпуно закључана услед тешке епидемиолошке ситуације у којој се налази већ две недеље, током којих је имала петоцифрен број новозаражених вирусом корона. Аустријска влада је најавила да ће од 1. фебруара увести и обавезну вакцинацију, а сада је објављено и колике ће новчане казне бити за непоштовање нове обавезе.
На снагу је ступила забрана изласка из стана у целодневном трајању за све грађане, са циљем да се драстично смање контакти, а тиме ширење вируса.
Грађани свој дом могу напуштати само ради одласка на посао, у школу, код лекара, на вакцинацију, тестирање, али и у продавницу, пружања помоћи другим члановима породице, ради снабдевања животиња.
Такође грађани током локдауна (закључавања) имају и могућност изласка из стана у шетњу или на индивидуални спорт на отвореном, али сами, односно само са својим укућанима.
Посете су могуће само најближим рођацима, партнерима, али само појединачно.
Уредба која је ступила на снагу предвиђа и обавезу држања дистанце прилико изласка из куће од два метра према другима.
Продавнице, осим супермаркета, апотека, дрогерија, филијале мобилних оператера, банака, бензинских пумпи, и трафика, су затворене.
Сва куповина се "сели" на сајтове и доставу, односно касније преузимање.
Пијаце на отвореном могу да раде, али без точења пића и уз обавезу ношења маски.
Истовремено божићне пијаце, које су тек отвориле, морале су да затворе.
Сви угоститељски објекти су затворени, односно имају могућност да продају своја јела само за понети, односно пића, али затворена, која не смеју да се конзумирају у кругу од 50 метара од објекта.
Такође и хотели су принуђени да затворе, изузев за пословне путнике и госте који су се чекирали пре локдауна.
Што се забаве и спорта тиче од базена до зоолошког врта све је затворено.
Исто тако и биоскопи, позоришта, музеји и библиотеке у локдауну не раде.
Само професионални спорт је дозвољен, а утакмице се морају играти без присуства публике.
На радном месту, за оне који нису у могућности да раде од куће, важи "3Г" правило, а то значи да би дошли на посао морају имати сертификат о вакцинацији, потврду о прележном ковид19 или негативан тест - ПЦР или антигенски урађени у апотеци или на пункту за тестирање.
Иначе влада је препоручила свим фирмама да запослене пошаљу на рад од куће, тамо где је то могуће, и, као пример свима, све запослене у јавној служби је послала на рад од куће.
Школе и обданишта су отворени и настава се одвија уз присуство деце, али без обавезног присуства, те је влада позвала родитеље да децу, ако су у могућности не шаљу на наставу.
Она деца која дођу у школу мораће да се тестирају три пута недељно, а уводи се и обавеза ношења маски за време наставе за све узрасте.
Обавеза ношења ФФП2 маске је проширена на сва јавна затворена места, а тако и на радном месту, у јавном превозу, али и аутомобилу ако се у њему превози више особа из више домаћинстава.
Контроле, како је најављено, ће бити пооштрене.
Ко не буде желео да се подвргне контроли или крши забрану изласка њему прети казна до 1.450 евра, а уобичајена је казна на лицу места од 90 евра.
За кршење "3Г" правила на радном месту запосленом прети казна до 500 евра, а за послодавца до 3.000 евра.
Локдаун, према најави аустријске владе, за вакцинисане и излечене трајаће до 12.децембра, а после тога закључани до даљег остају невакцинисани, засигурно до после католичког Божића.

Пооштрена правила за улазак у земљу

Аустрија је од поноћи пооштрила правила за улазак у земљу и са "3Г" прелази на "2,5Г " правило.
То значи да је за улазак у земљу од сада потребан сертификат о вакцинацији, потврда о прележаном ковиду 19, не старијем од 180 дана, а уколико неко нема ова два документа, онда негативан ПЦР тест.
До сада је било могуће ући у Аустрију и са негативним антигенским тестом, што више није случај, због чега се истиче да се примењује “2,5Г” правило.
Антигенски тестови и тестови на антитела, изузев за пограничну радну снагу, више се не прихватају.
За прекограничну радну снагу важи и даље "3Г" правило.
Међутим и за њих су пооштрене мере, а то значи да ПЦР тест више не важе седам дана, већ 72 сата, а антигенски уместо 48 сати само још 24 сата.
Иначе сертификат о вакцинацији важи од сада само девет месеци од пријема последње дозе, уместо годину дана, за примену овог дела нових мера постоји прелазни рок до 6. децембра, преноси Танјуг.

Познате казне — 3.600 евра за одбијање вакцине

Након што је аустријска влада најавила да ће увести обавезну вакцинацију, сада су познате и казне за непоштовање нове обавезе.
У нацрту закона, на којем ради Министарство здравља, предвиђено је да особе које не буду поштовале обавезу вакцинације буду кажњене са до 3.600 евра за одбијање прве дозе и 1.450 за одбијање треће дозе.
„Апсолутно нисмо задовољни стопом вакцинације“, изјавила је за јавни сервис ОРФ аустријска министарка надлежна за уставна питања, Каролине Едштадлер.
Ношење заштитних маски и на отвореном  - Sputnik Србија, 1920, 18.11.2021
ДРУШТВО
3Г, 2Г, 1Г – шта ово заправо значи у време короне
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала