- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Кремљ: Тврдње да Русија спрема инвазију на Украјину ─ циљана дезинформација

© Sputnik / Алексей Даничев / Уђи у базу фотографијаМосковски Кремљ
Московски Кремљ - Sputnik Србија, 1920, 22.11.2021
Пратите нас
Саопштења да Русија наводно припрема војну инвазију на Украјину могу послужити као параван за агресивне тежње Кијева да проблем Донбаса реши војним путем, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.
Песков је истакао да „постоји циљана информациона кампања“, као и да се за дезинформисање користе новинске агенције, као што је Блумберг, и амерички листови.
„То је заиста тако и ми то бележимо. Неке америчке новине су активно укључене у ово. То је подстицање напетости, покушај да се, заправо, Русија представи као нека страна која угрожава процес решавања (кризе у Украјини)“, рекао је Песков новинарима.
Према његовим речима, не може се искључити да је то „камуфлажа за прикривање оваквих агресивних намера које могу да се десе у Кијеву“. Он је објаснио да се ради о могућој жељи да се проблем југоистока реши војним путем.
„Кијев и сам повећава снаге, Кијеву помажу да појачава снаге, Кијеву испоручују значајну количину наоружања, укључујући савремено и високо технолошко. И све то, наравно, посматрамо са великом забринутошћу“, нагласио је Песков.
Песков је додао и да је ово питање за војску.
„Ја само могу да кажем да у датом случају свако премештање руских трупа унутар наше територије, а ради се управо о руској територији, ни за кога не представља претњу и не би требало никога да забрињава“, рекао је Песков.
Упитан да ли руска страна бележи концентрисање трупа на украјинској страни, портпарол је одговорио да ће оставити детаље о томе за војску.
„Говорим уопште. Наравно, број провокација значајно расте. При томе, те провокације се врше применом управо оног оружја које земље НАТО-а испоручују Украјини. И све то је у супротности са актуелним Минским споразумима“, закључио је он.
Америчка обавештајна служба сматра да би Русија могла да нападне Украјину почетком 2022. године. Напад би, наводно, могао да иде из три правца, између осталог, и са територије Белорусије. Због тога је Москва позвала десетине хиљада резвервиста, тврди агенција Блумберг.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала