- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Мистерија у Јапану: Научници тврде да је делта сој уништио друге варијанте короне и себе – грешком

© Sputnik / Евгений Биятов / Уђи у базу фотографијаБрзо тестирање на вирус корона у лабораторији клинике "Хадаса" у техно-парку "Сколково"
Брзо тестирање на вирус корона у лабораторији клинике Хадаса у техно-парку Сколково - Sputnik Србија, 1920, 22.11.2021
Пратите нас
Пети талас вируса корона у Јапану буквално је нестао на тако драматичан начин да су научници остали збуњени како је до тога дошло. Један тим научника сугерише да је веома заразна делта варијанта короне мутирала до изумирања у тој острвској држави.
Средином августа дошло је до наглог пораста случајева заразе короном у Јапану на више од 23.000 нових инфекција дневно. Тренутно су ти дневни бројеви пали на само 170 заражених, а смртни случајеви од те болести су се у новембру спустили на једноцифрене бројеве.
Драстичан пад броја нових инфекција и смртних случајева углавном се приписује веома високој покривености вакцинацијом, прихватању ношења маски и другим епидемиолошким факторима. Али неки научници и даље верују да је овај пад несвакидашњи.
Итуро Иноуе, генетичар са јапанског Националног института за генетику, верује да је Јапан имао среће и да је делта варијанта вируса корона у великој мери искоренила друге варијанте вируса и на крају уништила саму себе.
Он је теорију свог тима објаснио за „Јапан тајмс“.
Иноуе и његове колеге већ неко време проучавају мутације вируса корона и како на њих утиче протеин нсп14, који је кључан за умножавање вируса.
РНК вируси, попут ковида 19, обично имају веома висок ниво мутација, што им помаже да се брзо прилагоде променама у окружењу.
Али то такође отвара могућност такозване „катастрофалне грешке“, односно када се лоше мутације акумулирају и на крају изазову изумирање одређене варијанте.
Чини се да наведени протеин нсп14 на неки начин пружа преглед грешака и тако помаже геному вируса да остане испод прага „катастрофалне грешке“.
У случају јапанског петог таласа короне, Иноуе верује да нсп14 делта варијанте није успела у том задатку, с обзиром на генетску студију узорака прикупљених између јуна и октобра ове године.
Супротно очекивањима његовог тима, у узорцима је примећен недостатак генске разноликости, док су многи узорци имали генетске промене у делу званом А394В, која је повезана са протеином нсп14.
„Били смо буквално шокирани када смо сазнали. Делта варијанта је била изузетно преносива у Јапану и потиснула је све друге варијанте. Али како су се мутације гомилале, верујемо да је временом постао дефектан вирус који више није могао да се реплицира“, објаснио је Иноуе за поменути јапански дневник.
Ова теорија би такође могла да буде релевантна за претходни сој САРС-а, који је пронађен 2003. године, и да понуди објашњење зашто се није развио у пандемију. Али то би такође било тешко потврдити јер се пик завршио релативно брзо, због чега нису масовно прикупљани генетски подаци потребни за тестирање ове теорије о том соју.
Остаје нејасно зашто се то догодило у Јапану јер се ништа слично корони није догодило у другим источноазијским земљама, попут, рецимо, Јужне Кореје, чија је популација генетски блиска оној у Јапану. Притом, мутације у вирусу које су открили Иноуе и његове колеге откривене су у најмање 24 друге државе.
Иноуе и његов тим планирају да студију са својим налазима објаве крајем новембра, преноси РТ.
Велика зима у Европи - Sputnik Србија, 1920, 21.11.2021
ДРУШТВО
Година када се Европа заледила: Била је то највећа зима у 500 година, а узрок је до данас мистерија
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала