Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Верски поглавари државном врху: Веронаука да буде обавезан изборни предмет

© AFP 2023 / MYCHELE DANIAUШтрајк просветара
Штрајк просветара - Sputnik Србија, 1920, 22.11.2021
Пратите нас
Поглавари свих традиционалних цркава и верских заједница у Србији упутили су државном руководству заједничку поруку којом указују на проблеме везане за извођење предмета верска настава и понудили начин за превазилажења тих проблема.
Патријарх Порфирије и представници Цркава и верских заједнице у Србији предложили су највишим државним функционерима да веронаука поново добије статус предмета, односно обавезног изборног предмета, да се, по угледу на Уредбу из 2001. године, настава организује на нивоу одељења, а не на нивоу група, без обзира на број пријављених ученика за наставу, као и да се часови одржавају истовремено са часовима алтернативног предмета.
Предложили су и да се избор између верске наставе и наставе алтернативног предмета врши после прве или друге недеље школске године, током којих се организује представљање наставе и да се законски регулише радно-правни положај 2.100 вероучитељица и вероучитеља.
Патријарх српски Порфирије, председник Бискупске конференције Светог Кирила и Методија и бискуп зрењанински Ладислав Немет, Реис-л-улема Исламске заједница Србије Сеад еф. Насуфовић, Бискуп Словачке Евангеличке Цркве Јарослав Јаворник, бискуп Реформатске Хришћанске Цркве Бела Халас и Велики Рабин Србије Исак Асиел изразили су наду да ће цркве и верске заједнице заједнички са државом Србијом, урадити све што је потребно да се све неправилности исправе у целости и коначно реши овај горући проблем српског друштва и просвете.
Предлог је упућен председнику Србије Александру Вучићу, председнику скупштине Србије Ивици Дачићу, председници владе Ани Брнабић и министру просвете Бранку Ружићу, саопштила је СПЦ.
Прочитајте још:
Крштење - Sputnik Србија, 1920, 05.11.2021
СРБИЈА
Веронаука у Србији на танком леду, а вероучитељи прокажени – патријарх повукао изнуђен потез
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала