- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

И Чешка може послати војску на белоруску границу

© AP Photo / Petr David JosekЧешки војници на НАТО вежби "Племенити скок"
Чешки војници на НАТО вежби Племенити скок - Sputnik Србија, 1920, 23.11.2021
Пратите нас
Праг је спреман да пошаље војску и полицију да помогну Варшави да реши кризу на пољско-белоруској граници, изјавио је премијер Чешке Андреј Бабиш на крају самита шефова влада Вишеградске четворке у Будимпешти.
Он је навео да, за сада, овакав захтев пољске стране није стигао.
"То што се сада дешава на пољско-белоруској граници је недопустиво. Понашање Лукашенковог режима прелази све границе. Подржавамо санкције које морају бити уведене брзо и бити ефикасне", рекао је председник владе Чешке Андреј Бабиш.
Премијер наглашава да војнике може послати у Пољску тек након што ту одлуку одобре оба дома парламента Чешке. Председник републике Милош Земан је такође подржао иницијативу. У писму пољском колеги Анжеју Дуда истакао је да је граница између Пољске у Белорусије обод ЕУ и НАТО-а.
Са своје стране, премијер Пољске Матеуш Моравецки је захвалио колегама за "фантастичном и беспримерном“ нивоу солидарности.
Како је подсетио премијер Мађарске Виктор Орбан, 50 чешких полицајаца је од 17. октобра било распоређено на мађарско-српској граници и спречило 4.000 покушаја преласка границе.
Секретар Савета безбедности Русије Николај Патрушев - Sputnik Србија, 1920, 23.11.2021
РУСИЈА
„Милиони грађана ће бежати“: Руски безбедњак оптужио Запад да разбуктава кризу у још једној земљи
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала