- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Најмање 31 особа страдала у Ламаншу

© AFP 2023 / BEN STANSALLMigrants Royaume-Uni
Migrants Royaume-Uni - Sputnik Србија, 1920, 24.11.2021
Пратите нас
Најмање тридесет и једна особа погинула је данас након што се гумени чамац са мигрантима преврнуо док је прелазио Ламанш из Француске у Британију.
Француски министар унутрашњих послова Жерар Дарманин саопштио је да су у чамцу биле 34 особе, од којих је 31 погинула, две су спашене, а једна се води као нестала, преноси Ројтерс.
„Две особе које су преживеле у животној су опасности, пате од тешке хипотермије. Ово је катастрофа за Француску, за Европу, за човечанство, када видимо како ови људи, који су препуштени на милост кријумчарима, гину на мору“, поручио је француски министар.
Према речима рибара, више миграната него обично напустило је северне обале Француске, да би искористили данас мирне услове на мору, иако је вода била веома хладна.
Један рибар рекао је Ројтерсу да је раније данас видео два мала чамца, један са људима, а други празан, као И да је његов колега позвао спасилачку службу након што је видео празан гумењак и 15 људи како непомично плутају у близини, као да су без свести или мртви.
Британски премијер Борис Џонсон поручио је да је „шокиран и згрожен“ несрећом.
„Моје мисли и саосећања су са жртвама и њиховим породицама, али ова катастрофа упозорава колико је опасно прелазити Ламанш на овај начин“, рекао је Џонсон након председавања састанком кабинета за хитне ситуације.
Иако су обе владе окривиле кријумчаре, бројни француски политичари, укључујући градоначелницу Калеа Наташу Бушар, окривили су Британију за проблем, рекавши да би требало да промени своју миграциону политику, наводи Ројтерс.
Пре ове катастрофе, још 14 људи се удавило током године покушавајући да стигну у Британију, подаци су локалне француске поморске префектуре.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала