- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

„Ненаписана писма“ Надежде Петровић премијерно у Београду

© Фото : Народно позориште Слободан БУС ВукајловићВања Милачић као Надежда Петровић у монодрами "Ненаписана писма"
Вања Милачић као Надежда Петровић у монодрами Ненаписана писма - Sputnik Србија, 1920, 24.11.2021
Пратите нас
Поводом 148 година од рођења наше велике сликарке Надежде Петровић у петак, 3. децембра, на сцени Раша Плаовић Народног позоришта у Београду биће изведена монодрама „Ненаписана писма “ у продукцији Градског Позоришта Чачак.
Монодрама у извођењу глумице Вање Милачић изведена је премијерно у Дому културе Чачак прошлог месеца, као један је од пратећих програма изложбе „Златном руком и сребрним српом“ Уметничке галерије Надежда Петровић у Чачку, која је у сарадњи са Етнографским музејем у Београду представила збирку етнографских предмета из Надеждиног париског атељеа.
Инспирисана слојевитом личношћу ове знамените Српкиње, њеним емотивним и уметничким недоумицама, положајем уметника у тадашњој Србији и ондашњим политичким превирањима, Милкица Милетић, књижевница из Чачка, оживела је лик Надежде Петровић у тексту „Ненаписана писма“, ког је за сцену адаптирала и режирала Наташа Радуловић у продукцији Градског позоришта Чачак у сарадњи са београдском кућом „Фејм солушнс“. Лик Надежде Петровић поверен је Вањи Милачић, глумици Народног Позоришта у Београду.
„Осећам се почаствованом што ми је указано поверење града Чачка и његових грађана да одиграм богињу њиховог поднебља и да на тај начин уметнички и људски приближим новим генерацијама могућност да сазнају колико је значајна Надежда Петровић била и за њихов садашњи живот и положај. Осим њених високоуметничких сликарских радова, оставила нам је могућност да жене данашњег времена могу слободно да бирају начин на који ће живети“, изјавила је Вања Милачић.
Наташа Радуловић, Милкица Милетић и Вања Милачић предводе велики женски тим који стоји иза ове представе, саопштило је Народно позориште.
Сценографију је урадила Марија Лукић из „Шаби чик дизајна“ из Чачка, костим Марта Чкоњевић, студенткиња на дизајну и обликовању текстила на универзитету у Љубљани, а оригиналну музику написала је композиторка Ана Крстајић, креативни амбасадор националне платформе „Србија Ствара“, док дизајн потписује Ана Крбањевић, дизајнерка из Београда. Инспицијент представе је Сања Мимица.
Надежда Петровић - Sputnik Србија, 1920, 05.01.2021
Сакупљала је предмете по родној Србији да би их представила француској јавности
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала